Od bloga ima leba
13. 09. 2018. u 18:15
Kako je Novosađanka dospela u sam vrh prestižnog američkog gastro takmičenja. Od 20.000 pristiglih, sajt naše Sonje Lazukić među šest najboljih
Na fotografijama Sonje Lazukić najčešće hrana (Foto Privatna arhiva)
PROFESIONALNI fotograf hrane i bloger iz Novog Sada, Sonja Lazukić (26), dospela je u finale prestižnog svetskog gastro takmičenja u organizaciji časopisa Saveur blog awards u kategoriji za najbolje fotografije hrane.
Od 20.000 pristiglih nominacija, izabrano je 66 finalista, među kojima i naša Novosađanka koja je u svojoj kategoriji izabrana među šest najboljih i u početku nije mogla da veruje da je dospela toliko visoko u toj vrsti nadmetanja.
- Bila sam oduševljena, ali ujedno u neverici zato što se jedan blog sa Balkana našao na ovako prestižnom takmičenju - kaže Sonja za "Novosti". - Ova nominacija je sama po sebi ogroman uspeh za mene i jedan veliki dokaz da se rad, volja i upornost na kraju isplate.
Lazukićeva je sarađivala sa mnogim velikim kompanijama, kao što su "Er Srbija", "Merkator" i "Gorenje", čime je dokazala da fotografisanje i vođenje lične stranice na internetu ne mora da bude samo hobi.
Ona kaže da neverovatne prilike mogu da se pojave ukoliko vodite blog ili ste prisutni na društvenim mrežama, čak i u Srbiji. Naravno, važno je da posedujete određeni talenat, veštinu, znanje, da vredno radite i budete strpljivi. Sonja je grafička dizajnerka, a fotografijom je počela da se bavi pre pet godina, kada je i pokrenula blog "Šašavi svet".
- Spontano mi je fotografija postala i posao. Danas imam firmu koja se bavi uslužnim fotografisanjem hrane i razvijanjem recepata. Imala sam tu sreću da sam uspela da spojim hobi i posao i radim ono što najviše volim - navodi ova kreativka, dodajući kako je od malena volela da kuva i eksperimentiše u kuhinji.
Kako je jedini finalista, čiji blog nije na engleskom jeziku, kaže da je divno što ju je američki tim uvrstio među finaliste, iako veruje da nisu razumeli nijednu reč teksta.
- Finale je za mene već ogroman uspeh. Od takmičenja očekujem odlazak u Memfis početkom novembra na dodelu nagrada, kako bih upoznala ostale divne, kreativne ljude širom sveta - ističe uspešna Novosađanka, koja bez obzira na krajnji rezultat nastavlja istim tempom sa kojim je počela, a to znači da kuva, eksperimentiše, uči, fotografiše i još snažnije korača napred u nove pobede.
OSAM GODINA NADMETANjA
MAGAZIN Saveur postoji od 1994. i izlazi četiri puta godišnje. Takmičenje za najbolje blogove o hrani organizuje od 2010. Ove godine, ono je podeljeno u 11 kategorija, uključujući najbolji blog o slatkišima, pićima i putovanju. Glasanje traje do 12. septembra, a proglašenje pobednika će biti 9. novembra.