Od bloga ima leba

S. Đorđević

13. 09. 2018. u 18:15

Kako je Novosađanka dospela u sam vrh prestižnog američkog gastro takmičenja. Od 20.000 pristiglih, sajt naše Sonje Lazukić među šest najboljih

Од блога има леба

Na fotografijama Sonje Lazukić najčešće hrana (Foto Privatna arhiva)

PROFESIONALNI fotograf hrane i bloger iz Novog Sada, Sonja Lazukić (26), dospela je u finale prestižnog svetskog gastro takmičenja u organizaciji časopisa Saveur blog awards u kategoriji za najbolje fotografije hrane.

Od 20.000 pristiglih nominacija, izabrano je 66 finalista, među kojima i naša Novosađanka koja je u svojoj kategoriji izabrana među šest najboljih i u početku nije mogla da veruje da je dospela toliko visoko u toj vrsti nadmetanja.

- Bila sam oduševljena, ali ujedno u neverici zato što se jedan blog sa Balkana našao na ovako prestižnom takmičenju - kaže Sonja za "Novosti". - Ova nominacija je sama po sebi ogroman uspeh za mene i jedan veliki dokaz da se rad, volja i upornost na kraju isplate.

Lazukićeva je sarađivala sa mnogim velikim kompanijama, kao što su "Er Srbija", "Merkator" i "Gorenje", čime je dokazala da fotografisanje i vođenje lične stranice na internetu ne mora da bude samo hobi.

Ona kaže da neverovatne prilike mogu da se pojave ukoliko vodite blog ili ste prisutni na društvenim mrežama, čak i u Srbiji. Naravno, važno je da posedujete određeni talenat, veštinu, znanje, da vredno radite i budete strpljivi. Sonja je grafička dizajnerka, a fotografijom je počela da se bavi pre pet godina, kada je i pokrenula blog "Šašavi svet".



- Spontano mi je fotografija postala i posao. Danas imam firmu koja se bavi uslužnim fotografisanjem hrane i razvijanjem recepata. Imala sam tu sreću da sam uspela da spojim hobi i posao i radim ono što najviše volim - navodi ova kreativka, dodajući kako je od malena volela da kuva i eksperimentiše u kuhinji.

Kako je jedini finalista, čiji blog nije na engleskom jeziku, kaže da je divno što ju je američki tim uvrstio među finaliste, iako veruje da nisu razumeli nijednu reč teksta.

- Finale je za mene već ogroman uspeh. Od takmičenja očekujem odlazak u Memfis početkom novembra na dodelu nagrada, kako bih upoznala ostale divne, kreativne ljude širom sveta - ističe uspešna Novosađanka, koja bez obzira na krajnji rezultat nastavlja istim tempom sa kojim je počela, a to znači da kuva, eksperimentiše, uči, fotografiše i još snažnije korača napred u nove pobede.


OSAM GODINA NADMETANjA

MAGAZIN Saveur postoji od 1994. i izlazi četiri puta godišnje. Takmičenje za najbolje blogove o hrani organizuje od 2010. Ove godine, ono je podeljeno u 11 kategorija, uključujući najbolji blog o slatkišima, pićima i putovanju. Glasanje traje do 12. septembra, a proglašenje pobednika će biti 9. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije