ČESTE pravopisne greške bodu oči u porukama na mobilnim telefonima i u objavama na društvenim mrežama, a u Osnovnoj školi "Isa Bajić" u Kuli rešili su da im se suprotstave tako što će nepravilno i pravilno napisane reči i izraze predočiti tako da ih učenici memorišu i razluče svakodnevnim gledanjem. Naime, na stepenicama koje iz prizemlja škole vode na prvi sprat, sa leve strane, ispisano je 15 najčešćih pravopisnih grešaka, a sa desne, u istom redu, istaknute su njihove ispravke.

Među pogreškama, koje prave učenici, ali i oni koji su završili škole, navedene su, između ostalih, "bijo", "samnom", "doćiću", "srbski", "pišem sa olovkom", "juče uveče" i "kući sam" (umesto "bio", "doći ću", "srpski", "pišem olovkom", "sinoć" i "kod kuće sam").

Predlog za podučavanje pravopisa na stepeništu dala je nastavnica srpskog jezika Vladana Cicmil, koja je ideju preuzela sa interneta, jer tako nešto već postoji u svetu, ali je prvi put primenjeno u nekoj od naših škola. Izbor pravopisnih grešaka na koje bi trebalo ukazati, nastavnica je sačinila uz pomoć učenika. Njima je "lekcija" o pravilnom pisanju stalno pred očima, jer su i kabineti za srpski jezik smešteni u prizemlju, kao i poučne stepenice.


PROČITAJTE JOŠ - Pravopis na tablama: Ko piše, greške briše


Iako je odabrano svega 15 (ne)ispravno napisanih izraza, očekuje sa da oni dodatno zainteresuju učenike za gramatička i pravopisna pravila. Stepenice u OŠ "Isa Bajić" u Kuli pretvorene su u edukativno sredstvo u sklopu obeležavanja 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti. Raznobojne "pravopisne" nalepnice, kojima je stepenište ukrašeno, izradila je i donirala firma "Atelje plus" iz Kule.

Poučne stepenice, Foto N. Kosanović


TABLICE MNOŽENjA I CITATI

DIREKTOR OŠ "Isa Bajić" Gojko Sekeruš rekao je da je u planu da se na stepenicama na prvom spratu škole, gde su kabineti za matematiku, postave tablice množenja. Stepenište na poslednjem spratu, gde se održavaju časovi istorije i geografije, kazao je on, biće ispisano prigodnim citatima i mislima naučnika.