NA oglednoj parceli Radiše Radisavljevića u Jasenovu kod Despotovca, svih 70 hibrida kukuruza 12 semenskih kuća dalo je svoj maksimum, jer je ovo jedna od rodnijih godina - zaključili su stručnjaci Poljoprivredno-savetovadavne stručne službe Jagodina na tradicionalnoj manifestaciji "Dani polja".

Bila je ovo prilika da poljoprivrednici vide potencijal hibrida, kako bi odlučili koji će da seju naredne godine, ali i da se konsultuju sa stručnjacima i predstavnicima semenskih kuća.

- Poljoprivrednici ne mogu da postignu dobre prinose bez upotrebe đubriva i bez primene ostalih agrotehničkim mera. Prosečni prinosi kukuruza u Srbiji su šest tona po hektaru, a u oglednoj parceli smo videli da je genetski potencijal hibrida od 12 do 14 tona kukuruza po hektaru. To znači da se u Srbiji ostvaruju polovični prinosi i neko bi trebalo da razmisli zašto je tako - ocenio je savetodavac za ratarstvo Poljoprivredno-savetovadavne stručne službe Jagodina Miodrag Simić.


PROČITAJTE JOŠ - Kukuruza manje na 100.000 hektara


Tomislav Živojinović iz Ćuprije kaže da su "Dani polja" veoma edukativni i da je on poslušao stručnjake i primenio sve agrotehničke mere.

- Posle zaoravanja u jesen, upotrebio sam kvalitetno đubrivo, a pred setvu dodao 250 kilograma uree po hektaru. Očekujem prinos od 10 tona suvog zrna kukuruza po hektaru, jer sam primenio sve agrotehničke mere - kaže Živojinović.

Tomislav Lazić iz Medveđe takođe smatra da je manifestacija veoma poučna, ali da oni nisu u mogućnosti da kupe kvalitetno seme i đubrivo.

- Nekada sam od zarade kupio novi kombajn "ferguson" i priključne mašine, a sada bih mogao da kupim samo polovni bicikl - ogorčen je Lazić.


OTKUPNA CENA

IAKO otkupna cena još uvek nije poznata, ratari su nezadovoljni jer su načuli da će ona biti 14 dinara po kilogramu. Živojinović kaže da je berzanska cena 15,50 plus PDV, a realna cena bi trebalo da bude 17 dinara po kilogramu.