MEĐUNARODNI festival proze "Prosefest", 12. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 25. do 28. septembra 2018. godine. Ovogodišnji festival razlikovaće se od prethodnih izdanja po datumu održavanja i po tome što će ovoga puta u fokusu biti književnici iz regiona.

Predstavljajući najnovije izdanje "Prosefesta", čiji je prepoznatljivi moto "Zauzmi pozu, čitaj prozu", Đorđe Pisarev, pi-ar festivala, napominje da su na prethodnim festivalima gostovali mnogi pisci sa različitih kontinenata, a sada su odabrani autori, vrhunske prozaisti "koji govore jezikom za koji nije potreban prevodilac".

Na festivalu će se novosadskoj čitalačkoj publici predstaviti šest pisaca: Miljenko Jergović (BiH), Borivoj Radaković (Hrvatska), Ranko Risojević (Republika Srpska), autor 50-ak knjiga među kojima je i nekoliko iz oblasti matematike, Enes Halilović (Srbija), čije dve prozne knjige u poslednje vreme izazivaju veliku pažnju, Srđan Srdić (Srbija), koji je prošle godine bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i Radivoj Šajtinac (Srbija), jedan od iskusnijih naših pisaca.


PROČITAJTE JOŠ - Slavni pisac Peter Handke otvorio Prosefest u Novom Sadu


Specifičnost ovog festivala je i u lepom gestu da aktivno uključuju čitaoce. Deo festivalske publike su i novosadski gimnazijalci, a taj dodir mlade čitalačke publike sa živim piscem, po oceni profesorke Dragane Bošković Tomić, veoma je dragocen, jer, kako je istakla, nema boljeg načina za podsticaj čitanju od onoga kada vam pisac ušeta u učionicu.

Nedeljko Mamula, urednik književnog programa u KCNS, smatra da je bitno to što je festival prvi put izmešten na sam početak školske godine.