BIVŠI radnici fabrike "Zastava kamioni" zatražili su u ponedeljak, na protestu "Kod krsta", da se, pre otvaranja stečaja nad ovom firmom, pokrene istraga o poslovanju u ovom kolektivu. Tvrde da imaju dokaze da je fabrika imala dovoljno novca za isplatu zaostalih zarada, ali da su pare na volšeban način "isparile".

Pročitajte još: Protest radnika "Zastava oružja" zbog novog zakona

Prema rečima Milojka Popovića, predstavnika oko 300 bivših radnika, koji potražuju između 150.000 i milion dinara, "kamiondžije" ne mogu da naplate naisplaćane zarade za koja imaju i pravosnažne sudske presude, a vrednost "Zastavine" Fabrike kamiona naglo se smanjuje.

- Radnici, koji su 2013. godine, napustili fabriku kao tehnološki višak, sada strahuju da u stečajnom postupku neće moći da naplate svoja potraživanja - kaže Pavlović. - Ročište je zakazano za danas. Njima se duguje više od 80 miliona dinara. Vrednost imovine fabrike je, u međuvremenu, sa oko 800 miliona dinara, spala na 373 miliona dinara. Pored toga, postoje i druga sudska pravosnažna potraživanja.

Pročitajte još: Italijani traže stečaj fabrike Zastava kamioni, nisu se pojavili na ročištu

U proteklih pet godina jedan deo ove fabrike je preregistrovan u firmu "Zastava terenska vozila" i država je na taj način naplatila svoj dug, dok preostali deo "Kamiona" čeka odluku o stečaju.

ODUSTAO

BIVŠI čelnik Samostalnog sindikata u ovoj fabrici Goran Miletić juče je na javnom skupu saopštio da napušta Inicijativni odbor za organizovanje protesta. Kaže da je tek na ovom skupu saznao za navodne dokaze o malverzacijama bivšeg rukovodstva, što je, dodaje – nedopustivo.