DEPONIJA u Plandištu koja se prostire na površini od jednog hektara postala je tesna za sav komunalni otpad koji se prikuplja iz tog mesta i okolnih 12 sela, zbog čega se ozbiljno razmišlja o njenom proširenju. Komunalci pak upozoravaju da bi taj problem trebalo da se reši što pre, jer se predviđa da će za godinu dana svi kapaciteti smetlišta biti popunjeni.

Pročitajte još: Plandište: Kasa mala, ali za dobre đake ima

Kako ističu u JP "Polet", do ove situacije je došlo zbog činjenice da je plandištanska deponija trebalo da bude samo privremeno rešenje za odlaganje smeća iz cele opštine.

- Pre deset godina bila je zamisao da se u Vršcu formira regionalna deponija za prihvat i reciklažu sveg otpada iz tog grada, Plandišta, Alibunara i Bele Crkve. Naša deponija, koju smo tada formirali, trebalo je da bude samo "usputna stanica" za smeće iz ovog rejona, dok ga ne transportujemo na reciklažu. Međutim, taj projekat nikada nije zaživeo, a smeće se samo nagomilavalo - objašnjava Milan Selaković, direktor "Poleta".

Sada bi, kaže, bilo idealno da im lokalna samouprava za proširenje ustupi parcelu koja se nalazi u produžetku deponije, jer tu već imaju neophodnu infrastrukturu.

Pročitajte još: Plandište: Zajedno i u grob

- To je močvarno zemljište, ali bismo uz određena sredstva mogli da ga privedemo nameni. Time bismo rešili ovaj gorući problem, bar za narednih petnaestak godina - dodaje Selaković.

Na ovu deponiju se odlaže samo komunalni otpad, dok za šut i ostali građevinski materijal postoji namenska lokacija na putu za selo Veliki Gaj.

DIVLjE DEPONIJE

U SVAKOM selu postoji bar po jedna divlja deponija, za čije je uklanjanje opština obezbedila oko 2,5 miliona dinara. Komunalni otpad će odnositi na deponiju, dok će deo šuta pokušati da iskoriste za nasipanje atarskih puteva.