NA edukativnom kampu "Škola života", koji je uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja protekle sedmice organizovao Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti u banji "Termal" u Vrdniku, učestvovalo je više od 20 dečaka i devojčica obolelih od dijabetesa.

Kako naglašava mr Radivoj Mračević, predsednik Saveza, reč je o deci i mladima uzrasta od osam do 18 godina, koji četiri puta dnevno primaju insulin, odnosno obolelih od dijabetesa tipa jedan.

- Oni su tokom sedmodnevnog boravka bili pod nadzorom stručnog tima lekara dijabetologa, medicinskih sestara i nutricionista - kaže Mračević. - Svi su prošli obuku organizovanja dnevnih i nedeljnih režima ishrane, fizičkih aktivnosti, redovnih kontrola glikemije, i u skladu s tim korigovanja insulinske terapije.

Pročitajte još: Srbija dobila Registar obolelih od dijabetesa

Najvažnije je da se formira svest o značaju pravilne ishrane i svakodnevnih umerenih fizičkih aktivnosti. Edukativne radionice su doprinele da se polaznici upoznaju sa mogućim komplikacijama bolesti, da adekvatno koriste pribor za aplikaciju terapije i samostalno izračunaju kalorijske vrednosti namirnica.

Jedan od osnovnih ciljeva kampa je razmena iskustava dece i mladih različitog uzrasta iz raznih društvenih sredina, kao i da budu stručno usmereni u rešavanju najčešćih problema.

Značaj redovne fizičke aktivnsti


Često problem su negiranje bolesti obolelog i njegove porodice, zatim odbacivanje i ponašanje sredine u kojoj živi, otežano prilagođavanje u školi, socijalno izolovanje, nisko samovrednovanje, depresivnost, česte promene raspoloženja...

Pročitajte još: Deca uče da žive sa dijabetesom

- Zato smo na kampu zajedničkim snagama radili na jačanju samopouzdanja, sticanju jasnijeg uvida u sposobnosti, rešavanju aktuelnih problema traženjem konstruktivnih rešenja i korigovanjem neadekvatnog načina emocionalnog reagovanja - objašnjava Mračević. Dodaje da je značaj takvog načina rada usmeren ka boljoj socijalnoj i emocionalnoj adaptaciji dece, kao i prihvatanja dijabetesa kao načina života.

LIČNI PRIMER

- U stručnom timu bio je rekreator Žarko Golubović, osoba zavisna od insulina, koji je poznati sportista i osvajač zlatne medalje u borilačkim veštinama - kaže Mračević. - On je bio vršnjački edukator i motivator. Polaznicima je preneo svoje iskustvo u borbi protiv ove podmukle bolesti.