VELIKI broj Piroćanaca, naročito onih s vlastitim centralnim grejanjem, spreman je za predstojeću grejnu sezonu. Ogrev je kupljen, drva su iscepana i složena, a kotlovi i dimnjaci očišćeni, samo se čekaju prvi hladni dani, koji ovde dođu obično krajem oktobra.

Cena ogreva je manje-više na prošlogodišnjem nivou, od 4.200 do 4.500 dinara za kubik bukovine, odnosno hrastovine. Prema rečima Dragana Mladenovića, vlasnika kuće od 160 kvadrata, koji ima vlastito grejanje već petnaestak godina, kupovina ogreva je najveća investicija tokom svakog leta.

Pročitajte još: Toplo vreme smanjilo cenu: Kubik ogreva jeftiniji 25 odsto

- Za moju kuću potrebno je od 12 do 14 metara bukovine, koju kupujem u junu ili julu, kako bi se do oktobra prosušila i bolje sagorevala. To znači da je za kupovinu od privatnika potrebno oko 60.000 dinara. Ovoj sumi treba dodati još od 5.000 do 7.000 za sečenje i cepanje, što znači da je neophodno izdvojiti oko 70.000 dinara za grejanje 160 kvadratnih metara. Drva kupujem odjednom, obično na kamion, a oni koji ne mogu da kupe na taj način nabavljaju ih po nekoliko metara svakog meseca, od maja do septembra, i tako se osiguraju - kaže Mladenović.

Pročitajte još: Žega idealna za pripremu ogreva

Osim bukovine, povećana je i potražnja za briketima i peletom, koji se može kupiti po ceni od 20.000 dinara. Tona ovog ogreva menja tri-četiri metra kubnih drva, pa se mnogi odlučuju za tu varijantu, naročito ako mogu da pazare na rate. Prelazak sa bukovine na pelet zahteva novu investiciju, kupovinu novog kotla, za šta treba izdvojiti najmanje 200.000 dinara.

STRUJA I TOPLANA

MALO ko se odlučuje za grejanje na struju, jer je to ubedljivo najskuplje, pa se termoakumulacuione peći uključuju u krajnjoj nuždi. O grejanju nešto preko dvadest odsto Piroćanaca brine Gradska toplana, koja polako gasi lokalne podstanice, pa će uskoro svi toplotnu energiju dobijati iz nove energane "Senjak", koja grejanje naplaćuje po utrošku, a ne po kvadraturi.