DANICA Kocevska po zanimanju učiteljica, organizator i učesnih brojnih izviđačkih kampova, priprema neobičan i jedinstven "Izviđački kuvar" u kome će se naći oko 50 recepata za različite vrste jela, salata, testenina, slatkiša i užine. Uz najveći broj recepata biće priložena i fotografija, a pratiće ih i kratke priče o tome kako i gde je pripremljeno jelo.

Ona, za "Novosti", objašnjava kako je došla na ideju da svoje iskustvo stavi na papir kako bi budućim izviđačima i organizatorima kampova olakšala posao.

- Ideja je proistekla nakon višegodišnje organizacije izviđačkih kampova. U sezoni od aprila do septembra uglavnom organizujemo tri ili četiri kampa. S obzirom na to da se radi o različitom vremenskom periodu i različitim destinacijama, prilagođavali smo ishranu, pre svega potrebama učesnika, ali i sezonskoj ponudi namirnica - započinje priču Danica Kocevska.

Pročitajte još: Učiteljica sa stotinu talenata

TOKOM boravka u prirodi veoma je važno zadovoljiti potrebe mladog organizma za unosom adekvatnih namirnica koje će podržati veći fizički napor poput pešačenje, aktivnosti tokom celog dana na otvorenom, plivanja, staze izazova i slično.

- Za svaki kamp smo sačinjavali poseban jelovnik, na bazi tri obroka i užine. Prikupili smo do sada, nakon 13 godina intenzivnog organizovanja kampova, veliki broj recepata u proporcijama pripreme namirnica za različit broj učesnika uz preporuke za način pripreme - kaže Danica, i dodaje da zadovoljstvo nikada nije izostalo, jer prazni tanjiri "repetaša" i njihovi komentari su bili vetar u leđa da su na pravom putu.

Pročitajte još: Seoska učiteljica iz Srbije među 50 najboljih na svetu (VIDEO)

ORIGINALNOST ovog kuvara činiće i uputstva za samostalnu pripremu hrane od strane učesnika, jer to i jeste jedna od važnih izviđačkih aktivnosti - osposobiti članove da sami u prirodi pripremaju hranu. Biće i komentara učesnika iz Srbije, Francuske, Grčke, Španije, Japana...

Jedan deo će se odnositi na preporuke za bezbedno čuvanje namirnica u prirodnim uslovima, bez frižidera (ili uz korišćenje frižidera), kao i na obezbeđivanju optimalnih higijenskih uslova za pripremu hrane i održavanje kolektivnog pribora za jelo.


Izdavač "Izviđačkog kuvara" biće porodični Trening centar "Kocevski" iz Novog Sada, koji i inače radi logistiku izviđačkoj priči da se približi obrazovnom sistemu i ponudi što većem broju dece i mladih uz koncept učenja svuda i na svakom mestu. Plan je da kuvar u januaru sledeće godine ugleda svetlost dana kako bi svi izviđači dočekali spremno novu sezonu.

JUŽNjAKINjA NA SEVERU

VLASOTIČANKA po rođenju, Danica Kocevska je Učiteljski fakultet završila u Vranju gde je upoznala ljubav svog života Jovana sa kojim je uvek delila i profesionalna interesovanja. Deo radnog veka je provela radeći u prosveti u Vranju. Poslednjih godina živi i radi u Novom Sadu