PIROĆANCI su u centru grada mogli da vide još jednu modnu reviju novinarke RTS iz pirotskog dopisništva Silvane Tošić. Đaci generacije iz ovdašnjih srednjih škola prodefilovali su pred mnogobrojnom publikom savremeno odeveni, ali su haljine, majice, kostimi i slični predmeti bili ukrašeni motivima pirotskog ćilima, koji su se odlično uklopili na džins podlozi.

Pročitajte još: Pirot: Delo krasi višak u kasi

Radni naziv ove revije, treće zaredom proteklih godina, bio je "Sofra". Autorka, u izjavi, za "Novosti", objašnjava zašto se odlučila da naziv poznate ćilimske šare upotrebi za naziv revije:

- Sofra znači okupljanje porodice, pojedinaca, društva, okupljanje oko stola za obedovanje ili večeru, na kraju krajeva, okupljanje oko jedne ideje. Godinama se već nosim idejom da se šare pirotskog ćilima sačuvaju na ovaj ili onaj način, pa i na taj, što će savremeni odevni predmeti biti ukrašeni motivima čuvene prostirke čija je izrada zapala u veliku krizu. Primena pirotskih šara na tunikama, pantalonama, haljinama, torbicama, šeširima, kačketima, trofrtaljkama, jedan je od načina da se to postigne.

RADUJE je što su mladi ljudi, koji inače prate modne trendove, istovremeno ponosni i na vlastitu tradiciju i ćilimarski zanat po kome je ovaj kraj postao poznat u svetskim okvirima.

- Mnogi od njih potiču upravo iz ćilimarskih familija, baš kao i ja, pa ih uopšte nije bilo potrebno ubeđivati da učestvuju na reviji. Naprotiv, bili su, rekla bih, počastvovani. U protekle tri godine sam uspela da pomerim stvari s mrtve tačke, a ovoj deci je drago što učestvuju u svemu tome - napominje Silvana.

Pročitajte još: Kad se Južnoafrikancu više dopadne život u Pirotu nego u Kejptaunu

Đaci generacija, svi odreda, kažu da su ponosni što su se pojavili na reviji koja sobom nosi neku vrstu nostalgije.

Najbolje učenice pirotskih srednjih škola


Dugogodišnja novinarka kaže da je sklonost ka ćilimarstvu, koje je za nju umetnost, nasledila od bake, dok je odrastala uz nju, kraj "čučke" na kojoj se sedi uz razboj. Tada je naučila mnogo o razboju, o materijalu, o šarama, veličinama ćilima... Kasnije, tokom profesionalnog rada, napravila je mnogo reportaža upravo o ovom umeću, razgovarala sa starim ćilimarkama koje odavno nisu sa nama, ali su ostavile neku vrstu amaneta i obavezu da se ovaj zanat ne zaboravi i ne ode u istoriju.

"KRALjIČIN RUKAV"

OSIM "sofre", Silvani Tošić je najomiljenija šara "kraljičin rukav", koja ide uz svečane haljine. Odevne predmete sa motivima pirotskog ćilima dobili su, među najpoznatijim ličnostima, Emir Kusturica i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom jedne posete Pirotu.