GRADSKA vlast u Kikindi namerava da Javno preduzeće "Toplana" izda u zakup na 40 godina. Saglasnost za to dala je Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Srbije, a predlog je u petak podržala i Skupština grada.

Obaveza budućeg koncesionara biće da u prve tri godine u to preduzeće uloži oko 2,7 miliona evra, a ostalih 800.000 evra u narednih 37 godina.

I dok gradonačelnik Kikinde Pavle Markov smatra da je to najbolje rešenje, jer je gradska "Toplana" preduzeće sa starim kotlovima i dotrajalim toplovodom, opozicija se protivi takvoj ideji, jer će grad vratiti dugove tog preduzeća i onda ga ustupiti privatnoj firmi.

- Postoje tri rešenja, da uzmemo kredit i gradimo novu "Toplanu", prodamo je, ili damo u koncesiju. Nije dobro da uzmemo kredit, jer smo morali da vratimo dug od 300 miliona dinara koje je u "Toplani" napravila prethodna vlast. Prodaja ne bi uspela, jer kupaca ne bi bilo pošto je naša "Toplana" stara. Većina toplovodne mreže je u lošem stanju, a deset kotlova je staro od 20 do 40 godina. Koncesija je najoptimalnija mogućnost. Da li ćemo naći partnera, videćemo. Jedna firma se obratila gradu, a da li će oni biti partneri, još ne znamo. Naš cilj je da "Toplanu" nekom predamo i bićemo srećni ako u tome uspemo - izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.


Pročitajte još - Gas mrsi račune


Mada na sednici Skupštine grada nije bilo zvaničnih informacija o tome, kao mogući koncesionar već se pominje TMG "Toplana" iz Batočine. Opozicioni odbornici izrazili su sumnju da je koncesija unapred dogovorena i smatraju da je to skandalozna i suluda odluka.

- Ne postoji opravdanje da ovo preduzeće ode u ruke koncesionara. Zašto se nekome daje preduzeće bez dugova. Grad će najpre vratiti dug "Toplane" od 75 miliona dinara i daće firmu nekom privatniku, iako se procenuje da će godišnji prihod biti oko 144.000 evra. Zašto je predviđeno da koncesionar, osim što se bavi proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, mora da se bavi i proizvodnjom kotlova, baš kao i ta firma. Obaveza koncesionara je da preuzme 30 radnika, što znači da će osam ostati bez posla - kritike su koje su izneli odbornici Miroslav Grujić i Saša Homanov iz LSV-a, i Mićo Stojanović i Viktor Felbaba iz SDS i DS.


OBRAZLOŽENjE

Obrazlažući zbog čega je koncesija dobro rešenje za "Toplanu", gradonačelnik Pavle Markov je dodao da grad tako neće imati nikakve troškove, a moći će da kontroliše koncesionara. - Na ovaj način štitimo interese grada i građana - smatra Markov.