Bračni parovi, posle sklapanja braka u Loznici, pod uslovom da je jedan od supružnika bio prijavljen najmanje godinu dana u ovom kraju, imaju pravo na prosečnu zaradu grada, što je samo jedan od vidova podsticaja za mlade ljude, koje su usvojili odbornici lokalnog parlamenta.

Za prvorođeno dete majke imaju pravo na jednokratnu pomoć od 15.000 dinara, a za drugorođeno, trećerođeno i četvrtorođeno po 5.000 dinara više. Za blizance lokalna vlast iz svoje kase izdvaja 40.000 dinara, a za trojke 10.000 dinara više.

Nezaposleni roditelji dobijaju po 10.000 dinara, i to 12 meseci od rođenja deteta do njegove navršene prve godine. Prvo rođeno dete u Novoj godini u Opštoj bolnici u Loznici dobija odlukom lokalne vlasti poklon u iznosu prosečne mesečne zarade u gradu.

- Procedura je vrlo jednostavna. Budući korisnici koji ispunjavaju uslove za ove naknade podnose zahtev u kom su navedeni svi potrebni podaci, a sva ostala dokumenta pribavlja naša lokalna administracija po službenoj dužnosti - kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.


Pročitajte još - Zapošljavanje - najveći izazov mladih


-Uz ove podsticaje, bez sumnje, važno je zapošljavanje mladih u našem gradu i kraju, pa smo, uz zdušnu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, na valjanom putu da, u blisko vreme, zaposlimo najmanje 3.000 ljudi samo u dve kompanije koje žele da rade kod nas, a od kojih je već jedna primila znatan broj radnika u Banji Koviljači. Neprestano će povećavati njihov broj, kako se radnici budu obučavali.

Petrović kaže da je, uz valjanu infrastrukturu, Loznica i mesto gde se, u relativno kratkom roku, očekuje i početak eksplotacije rude jadarita u selima Gornjeg Jadra, što će dati poseban zamajac sveukupnom razvoju kraja i osokoliti mlade ljude da sklapaju brakove i rađaju decu.


RAST

Siguran sam, na osnovu svega što činimo uz pomoć države, da će Loznica najduže za pet godina biti jedan od 10 najrazvijenijih gradova u Srbiji, odlično mesto za rad i življenje, što će doprineti i povećanju nataliteta, a što je naša žarka želja, i to sasvim realna - dodaje Petrović.