U INFRASTRUKTURNO opremanje Industrijske zone "Sobovica", gde će nemački "Simens" sa kooperantima proizvoditi tramvaje i železničke vagone, Vlada Srbije je uložila 10 miliona evra, Gradska uprava pravi nove i proširuje postojeće saobraćajnice, a "Elektroprivreda Srbije" je izgradila veliku trafostanicu, u čije opremanje je uloženo 260 miliona dinara.

Prema rečima Milorada Grčića, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", EPS prati planove države i lokalnih samouprava za investiranje i u skladu sa tim unapređuje energetsku infrastrukturu.

- To je preduslov za privredni razvoj, povlačenje novih investicija i otvaranje dodatnih radnih mesta - kaže Grčić. - Uspešno je obavljen složen posao, koji zahteava projekte, dozvole i usklađivanje sa ostalim delovima energetskog sistema. Izgradnja trafostanice Sobovica primer je investicija EPS koje omogućavaju ekonomski rast i razvoj.


Pročitajte još - Sobovica otvara još radnih mesta


U ovoj zoni, koja se prostire na oko 300 hektara, privode se kraju i radovi na putevima koji povezuju ovu zonu sa magistralnim putem Kragujevac - Topola. Grad je u proširenje puta između Kragujevca i Sobovica uložio oko sedam miliona dinara, a završavaju se i radovi na izgradnji gasovodne mreže visokog i niskog pritiska.

Većina ovih radova biće u potpunosti završena u naredna dva meseca, a onda sledi izgradnja pratećih sadržaja na još oko 400 hektara. Pored aerodromske piste, na tom prostoru gradiće se ambulanta, obdanište, trgovinske radnje, pekare... Sadržaji neophodni za, kako je najavljeno, normalno funkcionisanje oko 7.000 radnika.


INVESTITORI

ZVANIČNICI su najavili da će u ovoj zoni, pored nemačkih, ulagati i investitori iz drugih zemalja. Najviše zainteresovanih stranih ulagača je iz Kine, a kako nezvanično saznajemo, zainteresovani su za izgradnju fabrike za proizvodnju električnih automobila, kao i pogona za izradu rezervnih delova za auto-industriju.