KUPOVINOM novih medicinskih aparata, ukupne vrednosti 1,75 miliona dinara, obezbeđenih sredstvima iz gradskog budžeta, Dom zdravlja u Kraljevu dodatno je unapredio kvalitet svojih usluga i uspešno zaokružio ciklus nabavke neophodne opreme planiran za ovu godinu.

Ovom prilikom kabinet za sportsku medicinu dobio je vagu za istovremeno merenje telesne težine, visine i procenta masti u organizmu, kao i kardio-bicikl kojim se utvrđuju srčana aktivnost i nivo pritiska.

- Pregled na kardio-biciklu neće biti rutinski, neće svi sportisti biti podvrgnuti. Postoje tačne indikacije kod koga će se to izvoditi. Uglavnom će se raditi starijima, iznad nivoa omladinaca, koji se profesionalno bave sportom, gde su treninzi intenzivniji - kaže dr Aleksandar Bukumira, specijalista sportske medicine.

Pročitajte još - Nova oprema za tri porodilišta

Služba za hitnu pomoć dobila je kardio-monitor koji istovremeno prati srčani rad, telesnu temperaturu, krvni pritisak, respiraciju i saturaciju, četiri terenska tenzimera, otoskop i dva hirurška seta, dok su za Službu zdravstvene zaštite žena nabavljeni CTG aparat, doboši i kasete za sterilizaciju instrumenata i oprema za arhiviranje PAPA testova.

Osim toga, kupljeni su i setovi za male hirurške intervencije, inhalatori, tenzimetri za decu i otoskopi koje su dobile sve terenske ambulante i ordinacije u Poliklinici.

TESTIRANjE

SVI uređaji i aparati su prošli test i dobili sertifikat za upotrebu - naglašava dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja. - Preostaje još da sredstvima iz rebalansa gradskog budžeta nabavimo i putnički automobil koje će voziti medicinsko osoblje do udaljenih ambulanti i pacijenata.