U AKCIJI Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, u protekloj školskoj godini je podeljeno 18.000 testova na narkotike. Ovom proverom su bili obuhvaćeni đaci sedmog i osmog razreda osmoletki i svi srednjoškolci. S obzirom na to da je ova dobrovoljna i anonimna akcija naišla na odobravanje kod većine roditelja, odlučeno je da se sa podelom testova nastavi i ove školske godine.

Pročitajte još: PEDESET TIMOVA ZAPOČINjE KONTROLU 1.700 ŠKOLA: U borbu protiv droge ide 300 stručnjaka

- Prošle godine iz gradske kase je obezbeđeno 10 miliona dinara, a kupljeno je 20.000 testova - predočio je Vladimir Jelić, predsednik Koordinacionog tela i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, ističući da je ponosan što je Novi Sad prvi počeo da primenjuje ovakav način borbe protiv jednog od najvećih izazova u našom društvu.

Pojedine škole se, međutim, nisu dovoljno posvetile ovoj akciji, neke su preuzele manje testova, ili ih nisu delili roditeljima. Po Jelićevim rečima, Osnovna škola "Kosta Trifković", iz nekog razloga roditeljima nije podelila nijedan test.

Pročitajte još: U školama timovi za borbu protiv droge

- Očekujem da ćemo na ovaj način mnoge mlade odvratiti od ideje da uopšte probaju narkotike, i tako sačuvamo njihovo zdravlje i živote - kazao je Jelić. - Apelujem i na one roditelje, koji testove nisu preuzeli prošle školske godine, da to učine sada, jer su dosadašnja iskustva pozitivna.

PREDLOZI

PO rečima Jelene Pastonjacki, predsednice Aktiva direktora novosadskih osnovnih škola i direktorke OŠ "Vasa Stajić", većina roditelja sedmaka i osmaka je preuzela testove. Pojedini roditelji đaka sedmih razreda su negodovali smatrajući da za taj uzrast ne bi trebalo da se radi testiranje. S druge strane, bilo je i onih koji misle da bi granicu trebalo "spustiti" i na učenike šestog razreda.