SVEŠTENICI i veroučitelji Eparhije šabačke planiraju da, kroz razne akcije, do početka jeseni prikupe novac koji će biti dovoljan da se - od neke srpske porodice koja namerava da je proda - kupi jedna kuća sa okućnicom na Kosmetu.

Pročitajte još: Paroh "preskočio" protu

Obrazlažući odluku eparhijskih organa i episkopa Lavrentija, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj protojerej stavrofor Mirko Vilotić kaže da će ta sredstva biti uplaćena u Fond za pomoć srpskom pravoslavnom narodu na Kosovu i Metohiji, koji je Sveti arhijerejski sabor SPC osnovao još tokom zasedanja u maju 2014. Pored osnovnih delatnosti, misija Fonda je i otkup nepokretne imovine od Srba koji su odlučili da je prodaju, kako ne bi bila trajno otuđena jer bi time "bio ugrožen opstanak naših svetinja i srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije". Istovremeno, cilj je i podsticanje formiranja privrednih i drugih društava, odnosno zapošljavanje mladih koji žele trajno da ostanu u južnoj srpskoj pokrajini.

PORUKA

Episkopu i sveštenstvu Eparhije šabačke je na najavljenoj pomoći - uz podršku skupljanju novca za kupovinu jedne kuće i imanja na KiM - zahvalio episkop raško-prizrenski Teodosije, ocenjujući da je njihov gest dostojan poštovanja, tim pre što preduzimaju i druge akcije za pomoć vernom narodu u vlastitoj eparhiji.