U SMEDEREVSKOM vinogorju ovogodišnja berba grožđa poranila je u odnosu na prethodne godine, a rod je bogatiji nego pre. Vinogradari će na pojedinim parcelama ove jeseni obrati i dvadesetak tona po hektaru.

Berba ranih sorti grožđa započela je ove godine nešto ranije, kažu vinogradari. Sorte koje sazrevaju za branje u septembru, u mnogim vinogradima se već beru. Berba je poranila petnaestak dana, kažu stručnjaci za vinogradarstvo.

Pročitajte još: Smederevo vinska srpska prestonica(FOTO)

- Ako gledamo stone sorte, kakav je hamburg, one se uveliko beru još od pre desetak dana. Dobro je i rodilo, bar 20 odsto više nego što smo navikli. I kvalitet je dobar, ovo sušno vreme znatno je popravilo procenat šećera, čak i kod vinskih sorti - kaže Boban Marković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo.

Pod vinogradima je u ovom kraju blizu 10.000 hektara.

- Prinosi se u zavisnosti od sorte kreću od osam tona po hektaru, dok na pojedinim parcelama očekujemo prinos i do 25 tona po hektaru - kaže Marković.

Pročitajte još: ''SMEDEREVSKA JESEN'': Pesma u slavu grožđa i vina

Sunce je učinilo svoje, ali i kiša je ostavila traga na rodu.

- Tamo gde grozdovi nisu razređeni, a to je kod naših proizvođača najčešći slučaj, teže se suše i prirodno provetravaju, stvarajući uslov za razvoj raznih bolesti, u ovom slučaju botritisa - dodaje Marković.


Kada se sve sabere, i rod i cena su bolji nego prošle sezone. Osim stonih sorti, biće grožđa i za kvalitetna vina po kojima je smederevski kraj poznat.

GROŽĐE ČEKA KUPCE

ONO što mnoge zanima je i dobra vest da će biti kvalitetnih plodova za goste i kupce na predstojećoj manifestaciji u čast vinogorja "Smederevska jesen", koja se ove godine održava od 7. do 9. septembra.