MEĐU učenicima osmoletki i srednjih škola na području Južnobačkog okruga, manje je vršnjačkog nasilja u odnosu na prethodnu godinu, a stanje bezbednosti je zadovoljavajuće. U protekloj školskoj godini je zabeleženo 13 odsto manje nasilja svrstanog u treći stepen, dakle slučajeva o kojima se obaveštava policija. Povodom početka nove školske godine, to je istaknuto na jučerašnjem sastanku predstavnika policije, Višeg i Osnovnog tužilaštva, Centra za socijalni rad, Školske uprave Južnobačkog okruga, Gradske uprave za obrazovanje i Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Pročitajte još: Đorđević: Vršnjačko nasilje nedopustiv način komunikacije

- Zabeleženo je i 36 odsto manje krivičnih dela u odnosu na prethodnu školsku godinu, počinjenih u školama i neposrednoj blizini obrazovnih ustanova - istakla je Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije i nasilja u porodici. - Najbrojniji su imovinski delikti, krađe mobilnih telefona, a zatim slede krivična dela sa blagim elementima nasilja, odnosno lake telesne povrede.

Po njenim rečima, prethodnih pet godina očigledan je pad krivičnih dela u školama i njihovoj okolini. Tome je, istakla je, doprinela prevencija, projekti i akcije Policijske uprave i Korodinacionog tela u borbi protiv nasilja u školama.

Po dosadašnjim izveštajima iz osnovnih i srednjih škola, ukupno je zabeleženo 295 slučajeva vršnjačkog nasilja, a po rečima Biljane Kikić Grujić, člana Koordinacionog tela, fizičko i verbalno nasilje je prisutno kao i prethodnih godina, dok je ono preko društvenih mreža sve češće.

Pročitajte još: Vršnjačko nasilje: Za šamare samo izvinjenje

Ona je kazala da je problem to što škole izbegavaju da im dostavljaju izveštaje o stanju bezbednosti i da su svoju obavezu ispunile 24 osnovne i šest srednjih škola. Još je navela da neki direktori izbegavaju da pišu izveštaje u kojima će navoditi tačan broj slučajeva nasilja, kako od školske uprave ne bi dobili nisku ocenu prilikom ocenjivanja.


PREDAVANjA ZA UČENIKE

- U protekloj školskoj godini kroz projekat "Osnovi bezbednosti dece" u 86 škola održano je smo 4.595 predavanja, kojima je prisustvovalo više od 92.000 učenika četvrtog i šestog razreda osnovnih škola u Južnobačkom okrugu - predočila je Vojvodić Tomović. - U ovoj školskoj godini, u ovaj projekat biće uključeni i đaci prvaci, a obradiće se teme o bezbednosti, zaštiti od prirodnih nepogoda i šta da rade u slučaju nasilja.ROK ZA PRIJAVE NASILjA

ŠKOLAMA koje nisu dostavile izveštaje o bezbednosti, dat je rok od dve nedelje da to učine. U suprotnom, Gradska uprava za obrazovanje neće razmatrati nijedan zahtev kada je reč o učešću u budžetu grada za narednu godinu onim školama koje ne dostave izveštaj o bezbednosti dece - istakao je Vladimir Jelić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama.