Čeri paradajz osvaja Evropu

J. BEKIĆ

29. 08. 2018. u 16:54

Igor Olujić i Davor Demonja iz Sombora bave se proizvodnjom i preradom rajskog povrća. U teglicama paradajz u ulju - pikant, sa začinskim biljem i s komadićima sira

Чери парадајз осваја Европу

SOMBORCI Igor Olujić i Davor Demonja petnaeset godina su se bavili proizvodnjom rasada, a onda odlučili da proizvode sušeni čeri paradajz u ulju. Ovi vredni mladi ljudi kažu da je prošla godina bila eksperimentalna u pogledu traženja najboljeg recepta i ispitivanja tržišta.

Za ovu vrstu paradajza odlučili su se zato što je on kvalitetniji, slađi i sadrži mnogo bolji odnos materija nego druge vrste ovog povrća.

- Radimo ceo proces, od proizvodnje rasada, zdrave biljke i ploda, pa do sušenja i punjenja tegli. Prošla sezona bila je probna, jer smo od prijatelja i ljudi od struke u restoranima tražili da daju svoje mišljenje o proizvodima, i svi su ih pohvalili. Ova sezona bi trebalo da bude pravi test za proizvodnju - ponosno kaže Demonja.

U fazi istraživanja probali su da sušeni čeri paradajz stavljaju u maslinovo ulje, ali je ono jako i preuzme ukus paradajza, pa su se odlučili za mešavinu maslinovog i suncokretovog ulja. Proizvode tri vrste sušenog čeri paradajza u ulju - pikant, sa začinskim biljem i sa komadićima sira. U svakoj teglici je još pokoji tajni sastojak. Kako kažu, sve je krenulo od jednog plastenika.

Igor Olujić sa proizvodima od čeri paradajza - Foto Privatna arhiva

- Kasnije smo kupili staklenik i četiri godine smo ulagali u proizvodnju. Kupili smo peć, radijatore i potrebnu opremu za uspešnu proizvodnju. Počeli smo da pravimo poslovne kontakte radi prodaje u restoranima i prodavnicama zdrave hrane u Srbiji, kao i u Sloveniji i Švedskoj. Međutim, nismo imali dovoljne količine za prodaju. Sad smo napravili katalog, pravimo i sajt, i nadam se da ćemo u budućnosti sa ovim proizvodima osvojiti tržište. U narednom periodu planiramo nova ulaganja - priča Olujić.

Davor Demonja

UKUSNI NAMAZ

SUŠENI čeri paradajz se pakuje u teglice od 300 grama. Može da se koristi kao namaz, da se stavlja na picu, kao i dodatak testeninama i raznim drugim jelima. Davor i Igor se nadaju da će svoj rad materijalizovati i da će proizvode uskoro izvoziti na zahtevno evropsko tržište.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mikelis

29.08.2018. 19:06

Pametni ljudi, ne mozemo svi saditi maline i cekati da neko to kupi. Toliko toga moze da se proizvodi od organske hrane, sadite pa pakujte finalni proizvod u ambalazu ima papreno da zaradite.

Misic Zivojin

29.08.2018. 20:52

Čeri paradajz. Srpski jezik. Zar nije lepše reći rajčica, rajska jabuka, rajka...a ovaj čeri je tek priča za sebe....