TOKOM trodnevne, tradicionalne manifestacije pod nazivom "Dani šljive" u Blacu je boravilo oko 100.000 posetilaca, pa organizatori kažu da to ukazuje na činjenicu da ovaj događaj iz godine u godinu poprima sve veći značaj, te pokazuje da šljivu niko na svetu ne slavi na ovaj način i u ovim razmerama.

Pročitajte još: "DANI ŠLjIVE": Modra lepotica osvaja ceo svet

Još je, međutim, značajnije to što Blace tih dana postaje i mesto za sklapanje poslovnih ugovora naših proizvođača i prerađivača...

- Svake godine se trudimo da unapredimo sadržaj ove privredno-turističke manifestacije - kaže predsednik Organizacionog odbora Zoran Jozić. - Verujemo u to da je na dobru posećenost uticao pre svega veliki broj izlagača, odnosno štandova na kojima su bili predstavljeni najrazličitiji proizvodi od šljive. Nesvakidašnje vrste rakija i džemova, te prehrambenih artikala od drugog voća su najzaslužnije za predivnu sliku ovdašnje glavne saobraćajnice koja je dobila neformalni naziv "Ulica šljive" i naprosto je bila prepuna posetilaca iz čitavog Topličkog okruga, pa i regiona.

Predstavnici lokalne samouprave su, pritom, posebno zadovoljni zbog dolaska ne samo gostiju iz Hrvatske i Slovenije, već i delegacije nemačkih privrednika. Jer, proizvodi od voća se iz ovog dela Srbije već nalaze na tržištima SAD, Kanade i gotovo svih razvijenijih evropskih zemalja, ali tu nipošto ne treba stati.

Pročitajte još: Tri dana dobre pesme na „Danima šljive”

Jer, šljiva je najzastupljenije voće na području Blaca, sa više od dva miliona stabala. Ovogodišnji rod se procenjuje na 15.000 tona, a posebno je značajno to što se šljiva odavde izvozi ne samo u svežem stanju, već i u prerađenom.

POZNATI GOSTI

Osim bogatog privrednog dela programa - izlaganja voća i proizvoda od voća, ali i tehnike, te predavanja iz oblasti poljoprivrede - "Dane šljive" obeležio je bogat kulturno-zabavni program.

- Osim po šljivi, Blace poslednjih godina postaje poznato i po tome što ovu manifestaciju uveličaju poznate estradne zvezde - kaže Zoran Jozić napominjući da su ove godine nastupali Aca Lukas, Goca Tržan, "Amadeus bend", "Van Gog" i brojne druge grupe, što je takođe uticalo na posećenost manifestacije.