ŽITELjI naselja nazvanog Oslobodioci Valjeva su za samo nekoliko dana prikupili više od 1.000 potpisa podrške zahtevu da se deo zelene površine u jednom kvartu preuredi u košarkaško i fudbalsko igralište za decu.

PROČITAJTE JOŠ - Novo igralište u Borči


Na tom prostoru, vele, generacije mališana su se nesmetano igrale duže od tri decenije, ali su nedavno učestale prijave Komunalnoj policiji koja je proteklih dana intervenisala najmanje desetak puta!

I fejsbuk-stranica podrške pravima najmlađih u ovom valjevskom naselju je za kratko vreme prikupila više od 1.200 "lajkova". Jer, na praznom prostoru između ulaza br. 75 i br. 101, kažu, svakodnevno se igra dvadesetak mališana uzrasta od dve do 13 godina, a Komunalnoj policiji ih prijavljuje osoba kojoj to smeta - iako, tvrde, čak i ne izlazi iz svog stana.

KAKO DO KOMPROMISA U KOMUNALNOJ policiji objašnjavaju da nije dozvoljeno uništavanje zelene površine, ali su svesni i toga da se deci mora obezbediti prostor za igru. Naglašavaju da njihovi službenici nijednom nisu udaljili mališane sa tog prostora, već su u razgovoru sa njihovim roditeljima i onima koji podnose prijave pokušali da dođu do kompromisa... Inače, urbanisti su taj prostor namenili za sadnju drveća, ali se i to lako može promeniti.

- Tražićemo pomoć od nadležnih u Gradskoj upravi, pa da deo zelene površine na kojoj se deca igraju od kad postoji ovo naselje i zvanično promeni namenu - kaže jedan od meštana Aleksandar Ćiraković.

- Nadamo se da će i pojedine firme donacijama pomoći da taj deo livade postane uređeno, bezbedno i ograđeno igralište za decu. Iako su pripadnici Komunalne policije pri svakoj intervenciji bili veoma korektni, za mališane je ipak trauma kada vide uniformisane osobe...

Ćiraković napominje i to da je neko prosuo ulje po klupama namenjenim za odmor, te po betonskom poklopcu atomskog skloništa - omiljenom mestu za igru najmlađih.

- Oni koji zovu Komunalnu policiju zaboravljaju da su nekada i sami bili deca - kaže komšinica Nada Kalabić.

- Zato apelujemo na nadležne u gradu da obezbede odgovarajuće mesto za igru mališana na livadi, odnosno zelenoj površini u ovom delu naselja.