KOMPANIJA "Vega" iz grada na Kolubari je ovdašnjoj Opštoj bolnici poklonila ultrazvuk za pregled oka, vredan više od milion i po dinara. Ovaj uređaj otkriva izdržljivost mrežnjače i utvrđuje da li se određene operativne i dijagnostičke procedure mogu primeniti kod pacijenta, a naročito lečenje katarakte.

Specijalista oftalmologije dr Slađana Jokić kaže da od oko 800 pacijenata koje godišnje pregledaju ultrazvukom, čak 500 njih bude i operisano. Ali stari ultrazvučni aparat u valjevskoj bolnici nije radio čak 12 meseci, pa su pacijenti bili upućivani na preglede u Kliniku za očne bolesti u Beogradu, što je usporavalo i dijagnostiku i zakazivanje termina za hirurške zahvate.

Inače, na operaciju katarakte dolaze sve mlađi pacijenti, a u valjevskoj Opštoj bolnici je dosad najmlađi imao 34 godine...

PROČITAJTE JOŠ: Vranje: Očno odeljenje dobilo opremu

- Oftalmološkoj službi je neophodan i uređaj za praćenje stanja velikog broja pacijenata koji imaju glaukom, odnosno aparat za pregled širine vidnog polja - kaže dr Jokić. - Ova bolest, inače, ne daje ozbiljnije simptome sve dok ne dođe do gubitka vida, a pomenuti aparat bi omogućio da blagovremeno otkrijemo patologiju, pre nastanka glaukoma, te na vreme primenimo terapiju.