BUDITE ponosni na činjenicu da je šljiva sa vašeg područja prva i najpoznatija u Srbiji i u ovom delu Evrope - poručio je Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, na otvaranju tradicionalne, šesnaeste po redu manifestacije "Dani šljive" u Blacu.

Predsednik opštine Milan Ćurčić je obećao da će lokalna samouprava pomoći da se bave voćarstvom i preradom voća, jer je ovo podneblje idealno za to.

Da je šljiva proizvedena u Blacu najkvalitetnija potvrđuje i Zoran Jozić, predsednik Organizacionog odbora manifestacije koja će trajati do sutra i koja, osim bogatog privrednog i kulturno-zabavnog programa, predstavlja i više od stotinu štandova sa proizvodima od šljive i drugog voća.


PROČITAJTE JOŠ:
"DANI ŠLjIVE": Modra lepotica osvaja ceo svet

- Ove godine prvi put imamo izlagače iz čitavog regiona, ali i iz Slovenije. Takođe, prvi put nam u posetu dolaze organizovane grupe privrednika iz cele Srbije, kao i iz Nemačke, odnosno njihova privredna delegacija koja namerava da ostvari saradnju sa našim proizvođačima - ističe Zoran Jozić.


PLASMAN

Zoran Jozić je podsetio da sa oko 2,5 miliona stabala šljive na području opštine Blace, ovogodišnji rod sa izuzetno dobrim kvalitetom iznosi više od 15.000 vagona. On naglašava da osim popularizacije šljive tradicionalna manifestacija "Dani šljive" ima za cilj povezivanje proizvođača i kupaca. Voćari sa ovog područja, srećom, nemaju problema sa plasmanom šljive, jer kao najkvalitetnija, plasira se širom Evrope i Amerike.