U KUĆAMA koje im je država izgradila umesto starih, oštećenih u snažnom zemljotresu koji je mionički kraj pogodio tokom septembra 1998, Milica Golubović (60) i Radovan Živković (50), iz Prijezdića, već dve decenije žive - bez struje. Pomenute kuće, pritom, zakonski ne postoje, jer su izgrađene bez dokumentacije, pa nema osnova da budu priključene na elektrodistributivnu mrežu.

Iako se pored kuće teško obolele Milice nalazi čitav špalir betonskih bandera, a preko dvorišta prelaze električne žice i kablovi, ona nema struju, pa čak ni vodu. Njen komšija Radovan, koji je sakupio 13 godina radnog staža u firmi "Hemivod" u obližnjem Dračiću, a pre deceniju i po ostao bez posla i postao socijalni slučaj - živi, kaže, od male socijalne pomoći, bašte i nekoliko ovaca.

Nije bez značaja ni to što je iz stare kuće Milice Golubović odnet strujomer, a "elektrika" isključena zbog duga. I ona živi od 10.000 dinara socijalne pomoći.


Pročitajte još - MUKE SRBA U KOLETIVNIM CENTRIMA: Tri dana bez struje


Čak ni kada je njena komšinica Zorica Golubović išla u valjevsku "Elektrodistribuciju" i molila da Milici priključe struju, pa i platila deo njenog duga, pomoći nije bilo. Struja joj nije priključena, navodno zbog male potrošnje.


POMOĆ SAMO NA SAJTU

MILICU i Radovana je, po informaciji sa zvaničnog sajta grada na Kolubari, još 11. februara 2014. posetio tadašnji pomoćnik gradonačelnika Valjeva Radojica Rstić, zahvaljujući čijoj inicijativi će, kako je tada najavljeno, njihove kuće "već za koji dan" biti priključene na elektromrežu. Zapisano je i da je, navodno, Rstić odmah kontaktirao s direktorom "Elektrodistribucije" i dobio potpunu saglasnost da ova domaćinstva budu priključena, ali Milica i Radovan - četiri i po godine kasnije - još žive u mraku.