KULTURA ne nastaje samo u velikim gradovima i velikim sredinima, već i u manjim kakva je Kikinda, pa i u selima kakvo je Novo Miloševo u opštini Novi Bečej, a Ministarstvo kulture i Pokrajinska vlada to prepoznaju kao kvalitet, zajednička je ocena ministra kulture Srbije Vladan Vukosavljevića i predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića. Oni su u sredu posetili Muzej Žeravica i Banatski kulturni centar u Novom Miloševu i vajarski atelje i muzej skulpture Terra u Kikindi.

- Izvanredni su utisci, vide se veliki elan i posvećenost ljudi koji vode ove ustanove. Podržaćemo izgradnju muzeja Ranka Žeravice u Novom Miloševu. Gospodin Mirović i ja smo osmislili konkretan plan delovanja, ali je potrebno iznaći neke preduslove, a materijalna sredstva su praktično obezbeđena. Banatski kulturni centar podržaćemo radi prevođenja srpske literature na strane jezike i nastupe na sajmovima knjiga. Novi Bečej i Kikinda ulažu dosta u kulturni razvoj i mogu poslužiti kao primer drugim sredinama u Srbiji. Ne može se sve očekivati od države. Oni su primer i po tome kako su dobro iskoristili novac iz projekta "Gradovi u fokusu" - rekao je ministar Vukosvaljević.

PROČITAJTE JOŠ - Zašto je Kikinda zaslužila Evropsku zastavu časti?


On je rekao da je Muzej Terra jedinstvena ustanova u svetu, kao mesto za velike skulpture, i primetio da postoje veliki potencijali koji nisu iskorišćeni, a prvi korak je bila upravo gradnja muzeja u bivšem vojnom muzeju.

U narednom perodu država će pružiti veću finansijsku podršku ovakvim institucijama.

- Fascinirani smo značajem i kvalitetom koji ovde svako može da prepozna. Povećaćemo finansijsku podršku, jer smo ojačali nacionalni i pokrajinski budžet, pa ćemo za kulturu izdvajati više sredstava. Razgovarali smo o konkretnim projektima u izdavaštvu Banatskog kulturnog centra i Muzeju Žeravica i Terra. Muzej i simpozijum Terra treba više da promovišemo kako bi bili deo naše kulture, turističke i svake druge ponude. Pomagaćemo njihove projekte, i to će biti zajednička stvar ministarstva, Pokrajinske vlade i grada Kikinde - rekao je Igor Mirović u Kikindi.

MUZEJ TERRA

KIKINDA je uradila dobru stvar kada je od vojske kupila bivši manjež za Muzej Terra, ali sada treba da počne život ovog muzeja u pogledu međunarodne saradnje, razmene, otvaranja za turiste. Ovo je bio veliki korak i mi ćemo podržati naredne projekte. Očekujemo da će i drugi gradovi ovako dobro koristiti finansijsku podršku koju dobijaju od ministarstva - rekao je Vukosavljević.