POSLE samo sedam dana otkako su stanari kraljevačkog naselja "Moša Pijade" na sopstvenu inicijativu i dobrovoljnim prilozima postavili spomen-ploču u znak sećanja na uginulog psa Žuću, vernom prijatelju brojnih generacija stasalih u ovom delu grada na Ibru, u ponedeljak je Komunalna inspekcija ovdašnje Gradske uprave donela rešenje da se ovaj spomenik u roku od 24 sata - ukloni?!

Rešenje Komunalne inspekcije stanari "Moše Pijade" zatekli su u ponedeljak po podne na spomen-obeležju svom ljubimcu uginulom od bolesti i starosti prošlog meseca. Rešenjem se N.N. licu nalaže da "u cilju zaštite čistoće na javnoj površini i zaštite životne sredine i zdravlja građana" obavi ekshumaciju (uklanjanje) leša uginulog psa Žuće, ukloni betonski parapet, mermernu spomen-ploču i sitan beli kamen, kao i da javnu zelenu površinu dovede u prvobitno stanje. Ukoliko N. N. lice to ipak ne učini u zadatom roku od 24 sata, inspekcija će, piše u rešenju, kao izvršni organ spomenik ukloniti prinudnim putem.

Pročitajte još - NESVAKIDAŠNjI POTEZ U KRALjEVU: Pas Žuća dobio spomenik u centru naselja

- Ne mogu da verujem! Pa, ovde neko mora da je pobrkao lončiće! Kome smeta spomenik našem dobrom Žući? - u neverici se pita jedna starija stanarka naselja "Moša Pijade". - Ta naša dobro poznata inspekcija očigledno nema pametnijeg posla. Kada ih pozovete da prijavite neki važan problem, uglavnom dobijete odgovor da nisu nadležni. Ovo je sramota!

Vest da je Komunalna inspekcija naložila uklanjanje spomenika psu Žući brzo je prostrujala gradom na Ibru. Na društvenim mrežama mogu se pročitati brojni komentari kojima Kraljevčani osuđuju rešenje i postupak inspekcijskih službi.

GRADONAČELNIK PRILIČNO zatečen rešenjem Komunalne inspekcije bio je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da će ispitati o čemu se radi. - Kao čoveku ne može da mi bude svejedno - rekao je Terzić. - Razgovaraću sa nadležnim službama kako bismo pronašli najbolje rešenje za ovaj problem.

- To su obične birokrate, ništa drugo! Kada treba ozbiljno da reše neki od nagomilanih problema u gradu, onda se kriju po kancelarijama! Pa, imaju li srca i duše? Žuća je u naselju proveo 17 godina. Bio je veoma pametan pas, sve je razumeo, nikada nikoga nije napao. Deca su nam porasla uz njega, svi su ga čuvali, pazili i mnogo voleli. Spomenikom smo hteli da mu se odužimo za svu ljubav, ali i to nekome smeta - ogorčeno poručuju žitelji ovog kraljevačkog naselja.

I "Novosti" su u ponedeljak pokušale da razgovaraju sa komunalnim inspektorima, ali zbog isteka njihovog radnog vremena odgovore, ipak, nismo uspeli da dobijemo.


TROVAČ NIJE KAŽNjEN

SVOJU veliku ljubav prema Žući, najmlađi žitelji ovog naselja iskazali su i pre nekoliko godina kada mu je još uvek nepoznati počinilac sipao otrov u hranu. Tada je prikupljen novac za njegovo lečenje, a mališani su danonoćno brinuli o Žući sve dok nije potpuno ozdravio i opet stao na svoje noge. Uprkos prijavi, trovač nikada nije priveden pravdi i kažnjen.

- To još više govori o takozvanim nadležnim gradskim službama - samo je jedan od brojnih komentara na društvenim mrežama.