JEDNA od najstarijih obrazovno-umetničkih manifestacija u Srbiji - “Đačka likovna kolonija” - tradicionalno je počela 19. avgusta, na Preobraženje, sečenjem slavskog kolača u paraćinskom Kulturnom centru. Nastavila se na Grzi gde će tokom narednih dana, u idiličnom ambijentu Južnog kučaja, 24 učenika talentovana za likovnu kulturu širiti umetnička znanja pod budnim okom nastavnika mentora.

A, svečano otvaranje je proteklo u znaku dve izložbe. Svršeni učenik srednje umetničke škole u Nišu Duško Kovačević predstavio se slikama i crtežima, a pred publiku je svojim delima izašao i apsolvent novosadske Akademije umetnosti Aleksandar Stanojević Kempa (26) koji je čitavu deceniju bio učesnik “Đačke likovne kolonije”, a poslednje dve godine je ovde mentor i predavač.

- Izložbama radova bivših učenika postavljamo standard onima koji na Grzu dolaze prvi put, da vide dokle u budućnosti mogu da dosegnu - kaže predsednik Organizacionog odbora Vojkan Ristić.

Inače, od svih ovogodišnjih učesnika, 11 je odabrano posle konkursa, pa su u grad na Crnici stigli talenti iz Užica, Smedereva, Beograda, Ćuprije, Pazove, Novog Kneževca i Mladenovca.

PROČITAJTE JOŠ - Rasadnik mladih umetnika

Iz paraćinske opštine učestvuje osmoro đaka koji su bili najbolji na lokalnim takmičenjima, a tu je i petoro po pozivu - mladih umetnika koji rade u ikonopisačkoj radionici. Učenike iz drugih sredina prate njihovi nastavnici, a na Grzi su još i mentori predavači uz koje - osim usavršavanja u slikarstvu i ikonopisanju - još uče grafiku i vajarstvo. Istovremeno, psihološke radionice koje vodi Vesna Mirković, dok književno-poetski ritam, kao i svih ranijih godina, daje pesnik Mošo Odalović.

Umetnički rukovodilac okupljanja u ateljeu hotela “Koliba” je Slađana Stojanović Petrović, a da sve protekne kako treba već 21 godinu se brinu i zaposleni u biblioteci “Dr Vićentije Rakić”, koja je i organizator.

Početak manifestacije, Foto Z. Rašić

"SISEVAC"

GRZA će i po odlasku talentovanih đaka biti stecište umetnika, s obzirom na to da 27. avgusta stižu srpski slikari koji će do 3. septembra učestvovati u radu 43. likovne kolonije “Sisevac”. Ona je svojevremeno okupljala i velikane poput Stevana Bodnarova i Peđe Milosavljevića, a karakteristična je po tome što dela koja ovde nastaju ostaju u vlasništvu paraćinskoh Kulturnog centra.