POSLE nedavnog raskida ugovora sa međunarodnim konzorcijumom o javno-privatnom partnerstvu za JKP "Stan", novosadska gradska vlast je odlučila da uskoro predloži novo rešenje za izlazak tog javno-komunalnog preduzeća iz dugogodišnje krize i stabilizovanje njegovog poslovanja.

Prema rečima predstavnika Grada, "Stana" i sindikata, koji su tim povodom održali u četvrtak konferenciju za novinare u Gradskoj kući, u narednim danima predstoji strateška odluka koja će biti u interesu zaposlenih u tom JKP, ali istovremeno i građana Novog Sada.

- Odlučićemo da li da ponovo raspišemo konkurs za privatnog partnera ili će biti reorganizacija preduzeća. Evidentno je da u stanju koje je sad, "Stan" ne može da opstane - istakla je Mira Radenović, članica Gradskog veća.

Pročitajte još - Raskid ugovora traži novi plan

Ona je navela da je to JKP još od 2008. godine imalo čak 800 miliona dinara duga prema različitim poveriocima, pa kako nije moglo samostalno da isplati dugovanja, 2015. je pokrenut prethodni stečajni postupak. To za Grad nije bilo prihvatljivo rešenje i ubrzo je, podseća Radenovićeva, pokrenut postupak javno-privatnog partnerstva, radi očuvanja radnih mesta i obezbeđivanja nesmetanog rada preduzeća.

Pošto nije uspeo taj projekat sa konzorcijumom, iza kojeg stoji litvanska firma "Civiniti", jer privatni partner u ugovorenom roku nije ispunio obavezu da isplati 162 miliona dinara kako bi bila isplaćena dugovanja prema zaposlenima, za preduzeće koje sada ima nešto više od 200 zaposlenih, traži se novo adekvatno rešenje.

Javno-privatno partnerstvo je koncept kojim se, u skladu sa zakonom, obezbeđuje dugoročno udruživanje te vrste, gde svako unosi najbolje što ima i gde je zaštićen javni interes, rekla je pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović i objasnila kako je tekao postupak sa konzorcijumom.

Pročitajte još - JKP "Stan" spasava privatni partner

- Zaključenju ugovora prethodila je najtransparentnija procedura. Kompletan postupak je pratio građanski nadzornik, koji nije imao nijednu primedbu. Međutim, privatni partner nije ispunio svoju početnu obavezu, nije uplatio ugovorenih 162 miliona dinara, te je ugovor raskinut. Tako je Grad zaštitio javni interes i sprečio štetu po svoj budžet.

Direktor "Stana" Ivan Radojičić zahvalio je Gradu na podršci u procesu pronalaženja trajnog rešenja, a predsednik gradskog Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Zoran Radosavljević smatra da to JKP može da prevaziđe probleme jer nijedno od mnogobrojnih preduzeća tog tipa u gradu na tržištu ne može bolje da održava velike zgrade.


DUGOVI

ULOŽENI su veliki napori da JKP "Stan", uprkos teškoj finansijskoj situaciji, izmiri deo obaveza koje su nasleđene, kao i one koje su nastale iz poslovanja. - U celosti su izmirili dug prema AIK banci, kao i značajan deo potraživanja prema Komercijalnoj banci - navodi Mesarovićeva.