PORODICE sa troje i više dece u Kruševcu od janaura 2019. godine trebalo bi da pazare u više trgovina i radnji sa posebnim popustima koje im garantuje takozvana ponosna kartica, dogovoreno je na sastanku gradskog rukovodstva i Pokreta za decu "Tri plus". Time će se Kruševac i zvanično pridružiti spisku od 10 gradova u Srbiji u kojima se realizuje projekat simboličnog naziva "Cena minus tri plus".

PROČITAJTE JOŠ - Popusti za porodice sa troje i više dece i do 50 odsto

- Trenutno je u Srbiji 7,8 odsto porodica koje imaju više dece, odnosno 138.000 na našoj teritoriji, a trebalo bi da ih bude više od 45 odsto - kaže Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu "Tri plus" iz Čačka, dodajući da više od polovine višečlanih porodica živi na ivici siromaštva. - Zemlji preti opasnost od nestanka, a spas je u što većem broju porodica sa troje i više dece.

PROČITAJTE JOŠ - Porodice sa više dece su srećnije

Kartica koja je imenovana na majku omogućava korišćenje usluga u više privrednih subjekata koji će se priključiti projektu. Kartice deli lokalna samouprava, a na sajtu udruženja može se videti spisak radnji, od kozmetičkih do radnji sportske i mešovite robe, kao i usluga u određenim odmaralištima, čije korišćenje s popustima je već moguće u gradovima iz projekta.

- Grad će se priključiti projektu. Mogu samo da pozovem sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj akciji i pomognu porodicama sa troje i više dece, jer je borba za natalitet i brojnije potomstvo jedan od prioriteta državne politike, ali i socijalne politike grada Kruševca - kaže gradonačelnica Jasmina Palurović.

U Kruševcu se niz podsticajnih mera primenjuje za povećanje nataliteta (finansiranje vantelesne oplodnje, poklon-čestitka za prvorođenu bebu i novorođenčad, novčana pomoć porodicama za treće, četvrto i svako naredno dete, kao i podrška đacima prvacima i podrška porodicama sa više đaka i nezaposlenim porodiljama, podmirivanje troškova prevoza materijalno ugroženih učenika).

Među najpoznatijim aktivnostima koje se organizuju dva puta u toku godine je akcija "Treće, četvrto i peto dete po rođenju", koju organizuju Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Kruševac i Budžetski fond za populacionu politiku. Poklon-čestitke u iznosu od po 8.000 dinara obezbeđene su za 43 deteta rođena od 15. decembra 2017. do 15. juna 2018.

PODRŠKA VLADE

KRUŠEVAC je uključen i u projekat dodele bespovratnih sredstava za finansiranje mera populacione politike Vlade u 2018, zbog čega je nedavno potpisan ugovor u Palati pravde. Za projekat "Put ka zdravom materinstvu" stigla su bespovratna sredstva u iznosu od 8.974.333 dinara, od čega lokalna samouprava obezbeđuje 1.794.867 dinara.