BRATSTVO Šantića iz Srbije i Bosne i Hercegovine nedavno se prvi put sastalo u gradu na ušću Mileševke u Lim. Susretu u Prijepolju prisustvovalo čak 250 članova, od 400, koliko ih po rečima organizatora skupa živi u ovoj opštini. Bila je to prilika da se učvrste rodbinske veze i da se najmlađi među njima prvi put vide, upoznaju i druže.

PROČITAJTE JOŠ - Šantićeva poezija: I opet mi duša sve o tebi sanja


Šantići u Prijepolju žive od 1892. godine, kada su se na ovaj prostor doselili iz Bijelog Polja pored Mostara. Tada su, posle dolaska Austrougara na područje Hercegovine, četvorica od petorice braće krenula put Turske, ali su umesto da odu u Carigrad, ostali da žive u gradu na Limu. Od jednog brata koji živi u Bijelom Polju rodilo se 50 Šantića, a manji broj rođaka preselio se u Tursku. Tako su više od veka održavane rodbinske veze turskih, hercegovačkih i Šantića iz Srbije i Crne Gore.

- Družili smo se tri dana. Iz BiH je stiglo 27 Šantića, a iz Prijepolja 200. Prezentovan je rodoslov porodice od najstarijih vremena pa do danas - kazao je Izudin Šantić jedan od organizatora skupa.

Ahmet Šantić iz Mostara prevalio je put dug oko 300 kilometara kako bi se družio sa familijom.

- Rodbinski odnosi treba da se neguju i održavaju. Iskoristili semo priliku da se mladi upoznaju. Da saznaju ko su im rođaci, da učvršćuju te veze bez obzira u kom mestu i državi da žive - priča Ahmet.