GRADSKA uprava u Šapcu je objavila javni poziv za sela Drenovac, Duvanište, Gornja Vranjska, Mačvanski Pričinović, Orašac, Sinošević i Tabanović, kako bi njihovi žitelji do 18. avgusta mogli da kandiduju predloge koji će se naći na referendumu čije je održavanje zakazano za naredni mesec.

Iz lokalne samouprave poručuju da je ovo njihov način kojim u malim sredinama obezbeđuju još više demokratije, s obzirom na to da meštanima prepuštaju da sami predlože projekte čija će se realizacija - ako ih bude prihvatila većina - finansirati sredstvima prikupljenim od naplate poreza na imovinu.

Tako je prva mesna zajednica koja se ove godine izjasnila na novouspostavljeni način bilo selo Štitar, koje je, u susret najavljenim referendumima, posetio gradonačelnik Nebojša Zelenović. Podsetimo, Savet MZ je predložio četiri projekta, među kojima je najvažniji rekonstrukcija zgrade ambulante. Za te namene će biti utrošeno 800.000 dinara, a prvi čovek Šapca se na licu mesta uverio da obnova krova i postavljanje stolarije brzo napreduju, pa bi čitav posao uskoro trebalo da bude okončan.

Pročitajte još - Šabac: Zapošljavao decu i kumove

- Ponosan sam na činjenicu da naši ljudi sami odlučuju o tome kako će trošiti novac koji je po osnovu poreza na imovinu prikupljen u mestu gde žive. Dobro je i to što razmišljaju o prioritetima, pa sami odlučuju o tome da li će, na primer, urediti ambulantu, nasipati lokalne puteve ili srediti dom kulture. Dok u nekim drugim sredinama gradonačelnici odlučuju o tome da li će postaviti kućice za vrapce ili kupiti skupu novogodišnju rasvetu, u Šapcu to ne čini jedan čovek, već svi sugrađani - istakao je Zelenović.

Domaćini u Štitaru, međutim, svedoče o tome da nije baš sve teklo onako kako je bilo planirano...

- Kada smo skinuli stolariju i krov, ispostavilo se da su neophodni i dodatni, neplanirani radovi na objektu u koji decenijama ništa nije ulagano. Tako su na red došli nove elektroinstalacije i pločice u određenim delovima zgrade, pa se nadamo da će sve brzo biti završeno i da će se lekar već za desetak dana vratiti u ovdašnju ambulantu - kaže predsednik Saveta MZ u Štitaru Dušan Tufegdžić, i nabraja da su, mimo projekata koji su izglasani tokom referenduma, sami uredili zarasle obale uz puteve koji vode do njiva, te spomenik u centru sela.


POTREBE

PORED adaptacije ambulatne, Štitarci su glasali da se 400.000 dinara opredeli za izgradnju pešačke staze u Ulici Dušana Lončara, 295.000 za omladinu, sport i kulturu, te 780.285 dinara za uređenje atarskih puteva.