ZOOHIGIJENSKA služba (ZS) JKP "Komunalac" u Kuli zbrinjava napuštene pse u prihvatilištu "Šapica", koje sa stotinu mesta u boksovima nije tesno, jer se zahvaljujući dobroj saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja mnogi psi udomljavaju. Lane je nove vlasnike dobilo 70 pasa, a u prvih šest meseci ove godine 60. Nedeljno se tri do pet pasa udomi u inostranstvu. Šef ZS Slobodan Bedičin ističe da su za pet i po godina, koliko prihvatilište postoji, često pravljene liste čekanja zbog velikog interesovanja za udomljavanje.

- Ljudi dolaze sa željama da udome terijera, jazavičara, zlatnog retrivera ili šarplaninca i onda čekaju da se u prihvatilištu pojave takvi psi. Jedan Kuljanin udomljava svakog šarplaninca koji se nađe u našim boksovima. To ipak ne znači da je najveća potražnja za rasnim psima, jer se najviše udomljavaju mešanci, koji su izuzetno otporni, inteligentni i odani - navodi Bedičin.

On naglašava da se šestoro zaposlenih u ZS najpredanije bavi napuštenim psima, počev od hvatanja, koje se obavlja tako da se životinje ne izlažu stresu. Po prijemu u prihvatilište, psi se dezinfikuju i čiste od parazita, a posle 15 dana posmatranja u karantinu i čekanja da se pojave vlasnici, sprovodi se sterilizacija ili kastracija, vakcinacija i čipovanje.

Pročitajte još - OD KUĆE NAPRAVILI AZIL ZA PSE I MAČKE: Životinje zbrinute, komšije se žale

- Vlasnicima se psi vraćaju uz nadoknadu od 2.550 dinara, koliko koštaju vakcinisanje, čipovanje i troškovi hvatanja. S druge strane, udomljavanje je potpuno besplatno. Psi iz našeg prihvatilišta odlaze potpuno socijalizovani i naučeni na povodac - napominje šef ZS.

Psi iz kulskog azila udomljeni su u Škotskoj, Engleskoj i Nemačkoj, odakle su stigle informacije i fotografije da su lepo prilagođeni. Praksa je da se udomiteljima u Kuli i okolini psi nose na kućnu adresu kako bi se procenilo da li postoje uslovi za njihovu aklimatizaciju.

- Odlazimo u kontrolu posle 15 dana i vraćamo psa u prihvatilište ako mu nije pružena potrebna nega. Tako smo nedavno, posle dve opomene, oduzeli psa koji je kod novog vlasnika bio i gladan i žedan i izgubio 20-30 odsto telesne težine - opisuje Bedičin.

PANSION

ŠEF ZS kaže da mu je želja da Kula dobije pansion za napuštene životinje, u kojem bi se čuvali kućni ljubimci dok su njihovi vlasnici na putu ili godišnjem odmoru. On ukazuje i na potrebu da prihvatilište dobije karantin u kojem bi se psi oporavljali posle sterilizacije i kastracije.