KADA bude završena izgradnja novog ulaza u Narodno pozorište u Kikindi, urediće se i prostor ispred objekta, pa će grad dobiti i novi, mali gradski trg od oko 260 metara kvadratnih. Novi trg biće deo sadašnje pešačke zone i skladno povezan sa novim foajeom pozorišta i centralnim gradskim trgom. A kako će se novi trg zvati i da li će poneti ime teatrologa Jovana Ćirilova, kako je predlagano, odlučiće građani.

Pročitajte još: Ispunjena želja Jovana Ćirilova

- Lično nemam ništa protiv tog predloga, ali će sigurno biti i drugih ideja i sve ćemo ih razmotriti. Zasad ništa definitivno nije odlučeno. Zato ćemo organizovati javnu raspravu i tako, smatram na najbolji način, odabrati ime - izjavio je gradonačelnik Pavle Markov.

Pre četiri godine postojao je i zvaničan predlog da kikindsko pozorište nosi ime Jovana Ćirilova. Predlagač je bila jedna politička stranka koja je predlog dostavila i tadašnjoj SO, ali nije prihvaćen.

Međutim, nije se sasvim odustalo od namere da se Kikinda na trajan način seća Ćirilova koji je rođen u ovom gradu. Književnik Spasoje Grahovac i publicista Dušan Dejanac, smatraju da grad treba da se oduži velikom srpskom teatrologu i književniku. Nakon njegove smrti, gradskoj vlasti dostavili su nekoliko predloga.

Pročitajte još: Vremeplov: Ćirilov živeo za teatar i kulturu

- Smatramo da Ćirilovu treba da se podigne spomenik, ili da se jedna ulica nazove po njemu. Mislimo da bi to ime trebalo da bude deo sadašnje Ulice generala Drapšina, i to od hotela "Narvik" do Čanadske, jer je to najlepši deo grada. Predložili smo i da se na kući u kojoj je Ćirilov rođen, u Ulici Đure Jakšića, postavi spomen-ploča - predočava Dejanac.

TRAJNO OBELEŽJE

BIVŠI direktor pozorišta u Kikindi, sada direktor "Bitef teatra", književnik Miloš Latinović, još pre četiri godine rekao je da Ćirilov zaslužuje trajno obeležje u Kikindi.

- I njegovi kasniji dolasci govorili su o vezanosti za Banat i ovaj grad, bez obzira na to što je bio čovek svetske reputacije - smatra Latinović.