DEO zaposlenih u novosadskom DES, predvođen reprezentativnim sindikatom "Sloga", juče je ponovo štrajkovao zbog neisplaćenih zarada i troškova prevoza, neoverenih zdravstvenih knjižica i nepovezanog staža.

Radnici preduzeća, koje zapošljava i osobe sa invaliditetom, prethodno su obustavili rad i u aprilu, upućujući rukovodstvu identične zahteve, ali njihov apel očigledno nije urodio plodom, budući da im nisu isplaćene tri mesečne zarade. Uz to, kako dodaju štrajkači, staž mnogima nije povezan od 2010, a invalidima pune dve godine.

Pročitajte još: Izbrisano 18 firmi

- Ljudi su na ivici izdržljivosti jer nemaju od čega da žive. U našem preduzeću ima i bračnih parova, koji su uglavnom osobe sa invaliditetom, pa kako bez plata da izdržavamo porodice - izjavila je Zorica Stepanov, predsednica sindikata "Sloga DES", naglasivši da bi radnicima mnogo značilo kad bi odmah dobili barem dve zaostale zarade.

Ona ističe da će štrajk biti nastavljen sve dok rukovodstvo ne ispuni i sve zahteve štrajkača, čiji su predstavnici o tome razgovarali sa generalnim direktorom Branislavom Kostadinovićem.

- Zahtevi štrajkača su megalomanski, imajući pre svega u vidu situaciju u DES, preduzeće opterećeno dugogodišnjim dugovanjima i drugim teškoćama. Ali uspeli smo da pozajmimo novac za po jednu platu i očekujem da radnici nastave da rade kako bismo stvorili uslove i za isplatu ostalih zaostalih primanja - kaže Kostadinović za "Novosti".

Pročitajte još: Novi Sad: Turista sve više

On napominje da će uskoro biti donet socijalni program za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i da je u pripremi novi plan reorganizacije DES (UPPR).

Radnici, međutim, napominju da su svesni teškoća ali, kako tvrde, najveću krivicu za hronične probleme snose ipak rukovodioci.

- Apelujemo i na državu da povede malo više računa o našem preduzeću. Naša firma može i mora da opstane - kaže radnik Lajoš Bereš i poručuje da on i njegove kolege žele da rade, samo neko treba da im obezbedi poslove.

DVESTA EVRA PO GODINI STAŽA

BUDUĆIM socijalnim programom DES, koji sad ima 170 radnika, rešio bi se višak zaposlenih. Za socijalni program, kojim se predviđa 200 evra po godini staža onima koji žele da odu, već ima oko 80 prijavljenih, navodi direktor Kostadinović.

DUGOVI ZA VLASNIŠTVO

DUGOVI DES za repromaterijal i dažbine, koji su bili dostigli oko 450 miliona dinara, lane su konvertovani u vlasništvo nad kapitalom preduzeća. Tako je Grad Novi Sad vlasnik 26 odsto, Poreskoj upravi pripada 30 procenata, a drugim republičkim organima 25 odsto kapitala.