KULA bi dogodine, posle deset godina, trebalo ponovo da dobije bazen za kupanje. Opština je 25. jula raspisala javnu nabavku za prvu fazu izgradnje sportsko-rekreativnog centra u delu grada zvanom Vašarište. U predviđenom kompleksu naveću površinu zauzeće bazeni za decu i odrasle.

Gradski bazen u Kuli je poslednji put radio 2009, posle čega je potpuno opustošen. Predstavnici lokalne samouprave odustali su od popravke, s obrazloženjem da bi to bile bačene pare, jer je bazen toliko ruiniran da je nemoguće ukloniti rizik po bezbednost kupača. Nije pomogla ni peticija kojom su Kuljani od opštinske vlasti zahtevali da obezbedi kupalište kako osveženje ne bi morali da traže na bazenima u Vrbasu, Crvenki ili Ruskom Krsturu.

Pročitajte još: Kula: Vade kocke sa kolovoza četvrti put

Bazen je radio u sastavu Rekreacionog centra propale fabrike "Kulski štofovi", a zbog nevraćenog hipotekarnog kredita pripao je Metals banci, kasnije prerasloj u Razvojnu banku Vojvodine, koju je posle sloma preuzela Poštanska štedionica. Razvojna banka bila je spremna da bazen ustupi kulskoj lokalnoj samoupravi, uz saglasnost da se on bez nadoknade preda na upravljanje Plivačkom klubu "Hajduk", koji je pomoću "štapa i kanapa" održavao kupalište sedam godina pre zatvaranja, ali su troškovi na kraju bili veći od entuzijazma, pa je zajedno sa bazenom prestao da postoji i PK.

Olimpijski bazen u Kuli bio je jedan od retkih u Srbiji koji se punio vodom iz termalnih bušotina, korišćenom i za proizvodnju u štofari. Lopovi su sa bazena poskidali pumpe i cevi za punjenje vodom, ventilatore i svu električnu instalaciju. Isečene su čak i stepenice za ulazak u vodu, koje su najverovatnije prodate u staro gvožđe.

Zapušteni bazen nekadašnje štofare - Foto Z. R.

Pročitajte još: Zgrada Doma zdravlja u Kuli čeka dozvolu

Najčešća zamerka koju su Kuljani upućivali lokalnim čelnicima bila je upravo nedostatak bazena, pa je njegovo osposobljavanje bilo jedno od ključnih obećanja pred izbore. Aktuelna opštinska vlast je prva prešla sa reči na dela izradom projekta za izgradnju bazena u sklopu sportsko-rekreativnog centra, sa obezbeđenom finansijskom podrškom Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, koja je odobrila 175 miliona dinara. Još 100 miliona obezbediće opština i mesne zajednice Donji i Gornji grad.

TEREN ZA ODBOJKU NA PESKU

U PRVOJ etapi biće izgrađeni otvoreni bazen za odrasle, poseban za neplivače i "brčkavac" za malu decu, kao i teren za odbojku na pesku, ugostiteljski i trgovinski objekti i prilazni put i parking. Izvođač, koji će biti izabran krajem avgusta moraće da završi radove za šest meseci.

U PLANU I ZIMSKO KUPANjE

PLANIRANO je da se sportski kompleks na Vašarištu prostire na 7,5 hektara, gde će u drugoj i trećoj fazi biti izgrađeni zatvoreni (zimski) bazen, sportska hala, sportski tereni i trim-staza.