NA sportskom takmičenju u funkcionalnim vežbama "Koloseum kup" za vikend u fitnes centru "Baš Čelik fit" učestvovalo je više od 1.500 takmičara iz 30 klubova iz Srbije i čitavog regiona, a manifestaciju su organizovali članovi gradskog Udruženja za borbu protiv dijabetesa, sa stručnim timom licenciranih lekara i edukatora.

Oni su svim učesnicima i posetiocima besplatno izmerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak i održali tribine o značaju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane u prevenciji dijabetesa.

- Naš zadatak je da pokažemo da je fizička aktivnost najveća prevencija u borbi protiv dijabetesa - kaže mr Radivoj Mračević, predsednik Udruženja dijabetičara. - Prezadovoljni smo odzivom sportista koji su prikazali niz fizičkih vežbi. Smatramo da je naše udruženje, koje ove godine obeležava 56 godina postojanja i najstarije je u Evropi, uz Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti Vojvodine, doprinelo da čitava akcija bude uspešna i da se ukaže na problem.

PROČITAJTE JOŠ: Postoje četiri vrste dijabetesa tipa dva


Udruženje za borbu protiv dijabetesa promoviše zdrave stilove života, zdravlje, sport i zdravu ishranu, a prioritet su edukativne kampanje u školama, na javnim mestima, u ustanovama, gerontološkim domovima i udruženjima penzionera. Cilj je da se što ranije otkriju dijabetes i komplikacije ovog oboljenja.

- U okviru Udruženja imamo edukativni centar, gde održavamo predavanja i dajemo savete iz domena socijalne zaštite, zdravlja mladih, obavljamo merenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritisak a, težine, visine, indeksa telesne mase i procenta masnoće. Udruženje aplicira na konkurse lokalne samouprave, pokrajinskih sekreterijata, ministarstava, domaćih i inostranih institucija - kaže Mračević.

Pored sportista, na stolici prekoputa lekara interniste dr Mileta Savića našlo se gotovo 200 posetilaca koji su merili nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Dr Mile Savić meri krvni pritisak učesnicima

- Ustanovili smo veliki broj dijabetičara, jer svaki treći-četvrti kojeg smo pregledali ima šećernu bolest. Reč je o ljudima starijim od 30 godina, a zapaženo je da je sve više mladih koji obolevaju. Ovo što mi radimo je rano otkrivanje šećerne bolest i kratko objašnjenje o kakvom je oboljenju reč. Predlažemo im da preglede i lečenje nastave kod izabranog lekara - kaže dr Savić.

RAZMENA ISKUSTAVA

BRANKO Ćebić, jedan od takmičara, član novosadskog kluba "Baš Čelik", naglasio je da su druženja sportista koji se bave jačanjem organizma od izuzetnog značaja.

- Podržavam češća okupljanja i druženja sa sportistima i doktorima, koji mogu da motivišu na prevremeno lečenje i zdrav način života. Najvažnije je da se družimo i razmenjujemo iskustva - rekao je Ćebić.