TOKOM protekle dve godine, vlasotinačka lokalna samouprava je - samo kroz saradnju sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije - pokrenula ili realizovala desetak projekata čija ukupna vrednost premašuje 510 miliona dinara.

Tri četvrtine tog novca biće potrošeno na ovogodišnje projekte, među kojima je i potpuna obnova dve osnovne škole u ovom mestu, ali i izgradnja mosta u Konopnici koji će koštati milion evra.

Zgrada vlasotinačke OŠ "Siniša Janjić" sagrađena je pre 90 godina, od poslednje obnove ovog objekta su prošle gotovo četiri decenije, a sada će za oko 77 miliona dinara dobiti potpuno novi izgled...

PROČITAJTE JOŠ: Etnografski muzej gostuje u Vlasotincu


- Ostaju samo zidovi i noseće grede na krovu. Sve ostalo, od prizemlja do potkrovlja, biće novo. Svaka učionica dobija priključak za internet i računar, te belu tablu kakve smo dosad imali samo u nižim razredima. Projektom je predviđeno još proširenje i uređenje školskog dvorišta, te nova ograda oko škole - objašnjava direktor Goran Mitić koji očekuje da do početka školske godine radovi budu završeni na spratu i potkrovlju objekta, što će biti dovoljno za održavanje nastave, a uređenje prizemlja i dvorišta će potrajati još dva meseca.

U blizini je predviđena i izgradnja fiskulturne sale koja će toplim hodnikom biti povezana sa školom...

- Projektovana vrednost radova je oko 80 miliona dinara. Polovinu tog iznosa smo isplanirali u opštinskom budžetu, dok je Ministarstvo privrede obezbedilo ostatak. Čekamo odobrenje da raspišemo tender, pa započinjemo veliki posao - kaže prvi čovek lokalne samouprave Zoran Todorović.

Takvu saglasnost Vlasotinčani očekuju i za potpunu rekonstrukciju druge osmoletke u ovom mestu - OŠ "8. oktobar". Projektovana vrednost svih planiranih radova na ovom objektu iznosi čak 176 miliona dinara...

Inače, sanacija mosta u Boljaru je već započeta. Obnavljaće se i potporni zidovi na lokalnom putu u selu Donji Prisjan, te graditi betonski propust u Sredoru, dok je za izgradnju mosta u Donjoj Lomnici javna nabavka u toku. Ukupna vrednost ovih investicija je oko 34 miliona dinara.

Rekonstrukcija OŠ "Siniša Janjić" / Foto I. Mitić


Deset miliona više će koštati izgradnja kanalizacije u MZ Rosulja, za šta se takođe očekuje raspisivanje tendera.

KONTINUITET

INVESTIRANjEM oko 60 miliona dinara, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je lane potpuno rekonstruisala zgradu koju koriste učenici Gimnazije i Tehničke škole, faktički svi ovdašnji srednjoškolci. Obnovljeni su još Dom zdravlja u Vlasotincu i škola u Boljaru.