IAKO su "divlje" deponije i smeće razbacani po parkovima, u reci ili pored mostova, a posebno na periferiji grada, jedan je od glavnih komunalnih problema Niša, ovdašnja Komunalna policija je nesavesnim komšijama od početka godine izrekla samo 10 prekršajnih kazni.

Najgore je, kažu nadležni, u naseljima Crvena zvezda i Bubanj, u delovima grada pored reke Morave i ispod mosta na Panteleju, ali i u Balkanskoj i Davidovoj ulici, u koritu Gabrovačke reke... Lokalna samouprava je, pritom, za ovogodišnje čišćenje nelegalnih smetlišta opredelila čak četiri miliona dinara...

Na sve to, iz Komunalne policije u Nišu saopštavaju da je od početka 2018, zbog odlaganja smeća mimo mesta koja su za to određena, osmoro građana kažnjeno globom od po 6.000, a dvojica privatnih preduzetnika će za isti prekršaj morati da izdvoje po 20.000 dinara. Činjenica je, međutim, da operativci na terenu svakodnevno zatiču i vlasnike kafića u centru grada kako bacaju smeće gde stignu, jer nemaju svoje posude za odlaganje. Neretko, iz istog razloga, i zaposleni u raznim firmama koriste kante koje su namenjene stanarima stambenih zgrada.

PROČITAJTE JOŠ: Smeće duž puteva ogledalo Srbije


I, malo toga je preduzeto - bilo na rešavanju problema kroz obezbeđivanje dovoljnog broja namenskih kanti, bilo kroz sankcionisanje prekršilaca. U niškoj Komunalnoj policiji, po svemu sudeći, smatraju da je dovoljno to što su lane i od početka ove godine pojedincima ili vlasnicima firmi izdali 43 upozorenja i usmena naređenja da sve ono što se ne smatra komunalnim otpadom odvezu na gradsku deponiju.

OTPAD

Komunalna policija od Nišlija kojima je naložen transport na deponiju traži i da od JKP "Medijana" pribave izveštaj iz kojeg će biti jasno da je otpad deponovan u odgovarajućoj zapremini koja je i zatečena prilikom postupanja patrola na terenu!