Gradska oaza mira na obalama Dunava

S. B.

23. 07. 2018. u 09:53

Više od petsto žitelja "Kamenjara" druženjem i zabavama obeležilo dan svog naselja. Deca se zabavljala pecajući, a kuvali se pasulj i riblji kotlić

Градска оаза мира на обалама Дунава

Besplatan pasulj za goste

DAN "Kamenjara" tokom vikenda je na jedinstven način obeležilo više od 500 žitelja tog novosadskog naselja uz Dunav, na kojem je posle šest godina pauze zbog sudskih sporova, ponovo proradila prodavnica i čuvena, istoimena čarda.

U organizaciji udruženja građana "Kamenjar" na potezu kampa deca su se takmičila u ribolovu, a oni stariji - u pripremanju ribljih specijaliteta. Kuvao se i pasulj, riblji kotlići, popio se pokoji špricer uz tamburaše i celodnevno druženje sa komšijama.

- Naše naselje broji 447 kuća, preko leta ovde boravi više od hiljadu ljudi, a tokom zime živi 100 porodica - kaže Milan Veljović, iz udruženja "Kamenjar" koje je osnovano još 1951. godine. - Želja je da druženjem podsetimo na neka stara vremena kada smo se češće okupljali, ali i da rešavamo probleme s kojima se kao stanovnici naselja na rubu grada uz Dunav suočavamo.

Ljubomir Bošković i Lazar Munižaba, iz tog udruženja, takođe ističu činjenicu da žitelji "Kamenjara" strogo vode računa o ekologiji, čistoći, čuvanju reke i životne sredine, i da u tom duhu podučavaju generacije koje dolaze.

To se potvrdilo i na takmičenju malih pecaroša koji su za dva sata ulovili 270 riba, i po sistemu "poljubi i pusti" vratili u Dunav. Najuspešnije su bile sestre Nađa i Sara Crnić, kao i Nataša Brkić, koje su ulovile čak 22 ribe. U konkurenciji dečaka Uroš Crnić je upecao 20 riba.

U konkurenciji 15 kotlića najbolji riblji paprikaš je skuvao Bela Miavec, domaći takmičar sa Kamenjara, koji je nagrađen posebnim peharom. Gosti su se besplatno služili iz svih kotlića, kao i pasuljem iz dve velike oranije pa je svako imao priliku da proba specijalitete.

Nagrađeni najmlađi pecaroši

PRODAVNICA

MNOGO je značajno za sve na "Kamenjaru" što od juče ponovo radi prodavnica, s obzirom na to da do prve radnje za hleb i mleko ima tri-četiri kilometra - kaže Goran Sudimac, koji će voditi prodavnicu i nastaviti tradiciju stare čarde. - Plan je i da napravimo pristan za čamce i brodiće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije