PROTOJEREJ-STAVROFOR Mirko Vilotić, sa sveštenstvom iz Jadra i Podrinja i njihovim kolegama iz Zvornika, u Republici Srpskoj, prethodnog vikenda osveštali su zvona za "Novi Ostrog", pravoslavni hram u steni, u neposrednoj blizini Drine i granice sa RS i BiH, u prisustvu oko 5.000 vernika koji su pristigli "sa svih srpskih strana".

Ovu lepu, zanimljivu i značajnu svetinju podiže prota Mileta Tovarević, starešina malozvorničke crkve, uz pomoć vernika iz raznih krajeva Srbije, RS i rasejanja i uz podršku episkopa Lavrentija, koji je ujedno blagoslovio i buduće radove.

- Svetkovina je, Bogu hvala, pokazala koliko smo mi, kad hoćemo, saboran narod, kad nas okupljaju naše i stare i nove bogomolje, kao što je "novi Ostrog", u steni koja je deo velikog Karađorđevića skloništa, za vrh Vojske Kraljevine Jugoslavije izgrađena između dva rata - ističe prota Tovarević.

PROČITAJTE JOŠ: Zavirite u tajni grad kralja Aleksandra

Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik, rekao je da takve svetkovine na najbolji način okupljaju i spajaju Srbe, ma gde oni živeli, jer naš duhovni i kulturni prostor niko i ničim ne može da omeđi.

- A pored "novog Ostroga" je stari gvozdeni most, koji povezuje Mali Zvornik i Zvornik u RS, koji je podigao kralj Aleksandar pre skoro osam decenija i koji je dotrajao - kaže Jevtić. - Dok su drugi godinama samo obećavali, sadašnja vlast je za rekonstrukciju te važne građevine, koja spaja ljude, uplatila na račun 600.000 evra, za njegovu kompletnu rekonstrukciju. Sve smo bliži jedni drugima ma gde živeli, i to nas raduje.

Hram u steni u Malom Zvorniku / Foto V. Mitrić

BOGATSTVO

- EVO, Drina je, pokazali smo i danas, reka koja nas spaja, sa svim našim sličnostima i različitostima, što je bogatstvo našeg roda, naših običaja, naše kulturne baštine - naglašava prota Tovarević.