TOKOM nedavne posete manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, prvoj Nemanjinoj zadužbini, patrijarh srpski Irinej ponovio je inicijativu za promenu naziva Kuršumlije u nekadašnje srednjovekovno ime Bele Crkve. Naime, ovaj predlog pokrenut je pre nekoliko godina oživljavanjem manastira na brdu iznad Kuršumlije koji je više od decenije bio zatvoren, a lokalna samouprava i tada se saglasila sa pomenutom inicijativom.

- Inicijativa za promenu naziva Kuršumlije, koji datira iz turskog doba, u nekadašnje srednjovekovno srpsko ime nije ništa novo, ali se do sada nije radilo na tome. Međutim, pošto je sada u lokalnoj samoupravi postignuta saglasnost, preostaje nam samo da ispoštujemo zakonsku proceduru - kaže Dragoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Dok Julka Kuzmanović Cvetković, arheolog prokupačkog narodnog Muzeja Toplice, koja je radila i inicirala istraživanje i obnovu Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, ističe da je mnogo bitnija suštinska obnova ovih svetinja.

Pročitajte još: Kuršumlija možda menja ime u Bele Crkve

- Daleko je bitnije da se obnove svetinje i da narod dolazi u njih, ali ako bi promena naziva značila i početak napredovanja ovog kraja, potpuno sam saglasna sa tim. Međutim, ne sme se ostati samo na najavama oko obnove svetinja, jer ove zadužbine, koje smo nasledili, moramo ostaviti i pokolenjima za nama - ističe Julka Kuzmanović Cvetković, jedan od najboljih poznavalaca istorije i kulture ovog kraja.

Međutim, iako reč stručnjaka govori da naziv imena grada neće promeniti ništa suštinski ukoliko ne bude značajne obnove manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, koji je u ruševinama, mišljenja žitelja oko eventualne promene naziva grada su podeljena. Naime, većina sagovornika "Novosti" smatra da promena imena naziva administrativnog centra opštine nije bitna i da to neće doprineti boljitku života građana.

Miloš Ivanović

- Nama su potrebna nova radna mesta i opstanak mladih, jer nažalost svake godine sve više mladih odlazi u potrazi za poslom. Grad je, nažalost, sve prazniji, kao i čitava opština, koja je jedna od najrazuđenijih u zemlji, a toliko je neiskorišćenih potencijala - kaže nam sagovornica u centru grada koja ne želi da se predstavi, dok su ostali sa kojima smo razgovarali uglavnom podeljenih mišljenja.

Pročitajte još: PRVA STRANA INVESTICIJA U KURŠUMLIJI: Stiže izraelska fabrika nameštaja

- Nemam ništa protiv promene naziva grada odnosno vraćanja srpskog umesto dosadašnjg turskog imena - smatra Miloš Ivanović, ovdašnji novinar.

Marko Filipović, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom, jednog od najaktivnijih udruženja u kuršumlijskoj opštini, smatra da ideja oko promene naziva nije loša, ali da građane ne treba izlagati dodatnim troškovima.

- Može se promeniti naziv grada, ali da se građanima omogući da menjaju dokumenta tek kada im istekne važnost - ističe Filipović.

Marko Filipović

IMENA

Predlog za promenu imena grada biće na dnevnom redu na narednoj sednici Skupštine opštine Kuršumlija, ali se potom očekuje saglasnost Ministarstva za lokalnu samoupravu i raspisivanje referenduma. Inače, naziv Kuršumlija datira iz turskog doba i asocira na kuršume koji su se prema raspoloživim podacima pravili od limenih krovova sa tadašnjih crkava, zbog kojih je u srednjem veku mesto i nazvano Bele Crkve. Istovremeno, pre ovih u rimskom dobu važio je naziv Ad Fines, što znači "na kraju sveta".