ZVEČAN – Svečanom akademijom i nizom prigodnih manifestacija opština Zvečan proslavila je danas 27 godina postojanja i rada. I ovaj Petrovdan bio je dobra prilika da se podseti na teškoće sa kojima se u svom dosadašnjem radu suočavala i borila, ali i za iznošenje planova za budućnost.

Pročitajte još: NA BRDU ZVEČAN PODIGNUT ČASNI KRST: Naše oružje, sila i spasenje (FOTO)

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković istakao je u svom pozdravnom govoru da je svaki Petrovdan koji se obeleži kao Dan Opštine važan, jer potvrđuje da se narod izborio za još jednu godinu opstanka na Kosovu i Metohiji.

- Trudimo se da Opština Zvečan bude dostojna naših građana. Stoga mi je čast da najavim da će se do kraja 2018. godine završiti vrlo važni projekti. Završićemo dva bazena za pijaću vodu, koji će rešiti pitanje vodosnabdevanja do završetka Regionalnog vodovoda. Završava se i izgradnja sportske hale, a i trotoari u Zvečanu dobijaju novi izgled" rekao je Janković.

Pročitajte još: NASLEDNICI SRPSKIH JUNAKA: Obeležena krsna slava 2. brigade Kopnene vojske (FOTO)

U sličnom tonu govorio je i ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević koji je podsetio na velike i izuzetno važne projekte koje na teritoriji ove opštine finansira Vlada Republike Srbije.


- Vlada Republike Srbije finansiranjem izgradnje turističkog kompleks Rajska banja, povratničkog naselje Sunčana dolina, regionalnog vodovoda i dve stambene zgrade sa ukupno 24 stambene jedinice za socijalno ugroženo stanovništvo pokazuje da je Kosovo i Metohija njen sastavni i neotuđivi deo. Ovom prilikom želim da pošaljem jasnu poruku da Srbi sa Kosova i Metohije podržavaju politiku koju vodi predsednik države Aleksandar Vučić, politiku kompromisa i politiku mirnog rešavanja pitanja Kosova i Metohije - rekao je Todosijević.


On je poručio da je Srbima na Kosovu i Metohiji izuzetno važno da se dođe do kompromisnog rešenja i da se poštuje svaki dogovor.


- Zajednica srpskih opština je međunarodna obaveza i ima za cilj rešavanje mnogih problema, odnosno poboljšanje uslova života Srba na Kosovu i Metohiji - istakao je Todosijević.

Razloga za slavlje bilo je i u porodici Dostane Đurić iz sela Lozišta kojoj su uručeni ključevi novoizgrađene kuće u ovom selu, a od bratske opštine Stara Pazova stigla je novčana pomoć u iznosu od 500 evra.


Prvi čovek ove opštine Đorđe Radinović nagradio je najbolje učenike četiri zvečanske škole sa po 200 evra, a donirani su i paketi humanitarne pomoći, bogoslužbeni predmeti kao i sportska oprema lokalnim klubovima.

Čelnici opštine Zvečan potrudili su se da se ljudima dobre volje i zaslužnim građanima zahvale pa je Povelju za posebna zalaganja na polju humanitarne delatnosti dobio predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu, a posebne zahvalnice i novčana pomoć uručeni su pojedincima koji su ostvarili posebna dostignuća na polju obrazovanja, kulture i sporta.


BRATSKA OPŠTINA ČELINAC

Spisak bratskih opština sa kojima Zvečan ima dugogodišnju saradnju proširen je od juče i za opštinu Čelinac iz Republike Srpske. Povelju o bratimljenju potpisali su Ivan Todosijević i predsednik SO Čelinac – Dejan Kurtinović.

- Mi u Čelincu, ali i Srbi u Republici Srpskoj imamo posebnu emociju kada su u pitanju Srbi sa Kosova i Metohije i čast mi je što sam ovde sa vama – rekao je Kurtinović.