U OKVIRU predstojećeg programa obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Kraljevini Srbiji oblasti koje čine današnju Vojvodinu, u novosadskom prigradskom naselju Veternik će iduće jeseni biti otkriven spomenik srpskom dobrovoljcu.

Monumentalno spomen-obeležje u čast dobrovoljaca Srpske vojske koji su se herojski borili na planini Veternik tokom proboja Solunskog fronta, podižu meštani istoimenog naselja osnovanog neposredno nakon Prvog svetskog rata, među kojima su mnogi potomci slavnih ratnika.

- Spomenik koji čini figura srpskog dobrovoljca na postamentu, ukupne visine oko 7,5 metara, nalaziće se u centralnom delu veterničkog kružnog toka - precizira za "Novosti" Milan Balać, član Odbora za sprovođenje odluke o podizanju tog spomen-obeležja i predsednik Udruženja "Vojnička pasuljijada" koje je taj projekat pokrenulo.

Izrada spomenika poverena je akademskom vajaru Đorđu Laziću Đapši i Livnici "Stanišić" u Čeneju.

PROČITAJTE JOŠ - Narodni heroj Milan Tepić dobija spomenik na Savskom vencu

- Očekujemo da će sve biti urađeno prema zaključenim ugovorima i u planiranom roku. Vajar već privodi kraju svoj deo posla, potom slede radovi u livnici, a postavljanje spomenika planiramo za poslednju nedelju u septembru, kada je na programu i "Vojnička pasuljijada".

Balać podseća da ta tradicionalna manifestacija svake godine okupi oko 5.000 posetilaca a na predstojećoj očekuju barem dvostruko više, pošto će biti održana u sklopu obeležavanja velikog jubileja.

Inicijativu za podizanje spomenika srpskom dobrovoljcu, koju je Udruženje "Vojnička pasuljijada" dalo prošle godine, svesrdno su prihvatili meštani Veternika, Savet MZ, druga udruženja i građani. Ubrzo su se javili mnogobrojni pojedinci, preduzeća i drugi sponzori, u nameri da finansiraju taj projekat, tako da za podizanje spomenika nisu bila potrebna sredstva iz budžeta Novog Sada.

- Svi su s velikim zadovoljstvom prihvatili ovu inicijativu, kojom smo želeli da koliko-toliko odužimo dug našim slavnim precima, koji su od srpskog kralja na ovom mestu dobili zemlju i naselili se - ističe sagovornik "Novosti".


ODBOR ZA IZGRADNjU

SKUPŠTINA Novog Sada osnovala je Odbor za sprovođenje odluke o podizanju spomenika srpskom dobrovoljcu u Veterniku, na čijem čelu je arhitekta Dušan Miladinović, direktor JP "Urbanizam". U tom telu su i Milan Balać, Nedeljko Klisurić, Đorđe Srbulović, Olja Maglovski, Igor Popović i Nikola Jovančević.