U OKVIRU projekta pod nazivom "Održiva poljoprivreda, održiva inkluzija, održivo selo" petorica ovdašnjih domaćina su dobila mehanizaciju i opremu vrednu 10.000 evra.

Posle nekoliko krugova selekcije u okviru programa koji je finansirala nemačka organizacija GIZ, a partnerski ga realizovali opštine Nova Varoš, Arilje, Lučani, Požega, Bajina Bašta i Čajetina - uz dva udruženja građana: "Fenomena" iz Kraljeva i građanska romska inicijativa GRIN iz Arilja - odabrano je 40 poljoprivrednika među kojima ih je pet sa teritorije opštine Nova Varoš. Njima je pripala podrška u vidu opreme vredne do 2.000 po korisniku, uz finansijske subvencije za održivo bavljenje poljoprivredom.

S obzirom na to da se žitelji Božetića već godinama muče sa napajanjem električnom energijom, agregat koji je zahvaljujući pomoći GIZ stigao u domaćinstvo tridesetogodišnjeg stočara Lazara Krstića će biti od velike koristi. Ovaj mladi domaćin ima 30 grla stoke i kaže da je ovo prva donacija koju je dobio.

- Poljoprivrednicima je svaka pomoć dobrodošla, iako moje gazdinstvo mesečno proizvede i do osam tona mleka za koje imamo obezbeđen plasman - kaže Krstić, dok njegov kolega Dragan Radišić iz Tisovice ispod Javora veli da je dobio muzilicu i laktofriz, što će mu mnogo pomoći u uzgoju 12 muznih krava i pet junica, te u daljoj proizvodnji mleka i sira.


PROČITAJTE JOŠ - Ministar poljoprivrede Srbije: Agrarni budžet 2018. godine 11,8 odsto veći

Pokazalo se, dakle, opravdanim to što je - pored turizma - strategija razvoja Nove Varoši i poljoprivredu prepoznala kao šansu, pa ne izostaju subvencije i drugi vidovi pomoći za one koji rade u ovoj privrednoj grani.

- Lokalna samouprava domaćinima obezbeđuje podsticaje za proizvodnju i ruralni razvoj, a ne zaboravljamo ni poljoprivredna udruženja. Ove godine je za te dve namene u opštinskoj kasi opredeljeno oko 15 miliona dinara - kaže prvi čovek Nove Varoši Radosav Vasiljević.


USLOV

SVI dobitnici mehanizacije i opreme su prošli obuku i odslušali seminar posle kog su bili u obavezi da sačine biznis-planove svako za svoje gazdinstvo. Tek potom su mogli da konkurišu za donatorska sredstva koja je obezbedio GIZ.