NAJVEĆI sabor izvornog seoskog stvaralaštva i običaja na teritoriji Zlatiborskog okruga - turističko-kulturna manifestacija pod nazivom “Čobanski dani” - u Kosjeriću će po 38. put biti održana od 13. do 15 jula.

Saborovanje je počelo još 1980, na brdu Grad iznad varoši na Skrapežu - gde su nekada stada čuvali čobani iz tri sreza: Crnogorskog, Užičkog i Račanskog - a onda je, zbog velikih troškova, “Čobanijada” pre deceniju i po “spuštena" u Kosjerić. U ovdašnjoj Turističkoj organizaciji narednog vikenda očekuju “reprezentacije” tridesetak mesnih zajednica, mnogobrojna kulturno-umetnička društva i pevačke grupe.

PROČITAJTE JOŠ - Čobanski dani po 37. put u Kosjeriću

Prvog dana će, posle otvaranja izložbe ručnih radova, biti održane Dečje čobanske igre, dok je za 14. jul zakazana smotra dečjih folklora i koncert KUD “Maksim Marković”. Za kraj manifestacije organizatori najavljuju takmičenje u spremanju jela stare nacionalne kuhinje i najboljeg kolača od maline, a onda slede “Čobanske sportske igre” u pet disciplina, te takmičenje nazvano “Staro pevanje u Srba”. Na kraju će biti proglašeni najlepša čobanica i najlepši čobanski par...