AKO je suditi po reakcijama posle desetak dana tokom kojih je u Nišu počelo izdavanje elektronskih recepata, ispunjena su očekivanja lekara i pacijenata o tome da će se drastično smanjiti gužve u zdravstvenim ustanovama.

- Ovakav princip prvenstveno pogoduje hroničnim bolesnicima koji više neće morati svakoga meseca da odlaze u ordinacije i dobijaju recepte za redovnu terapiju - kaže pomoćnik direktora apoteke "Niš" Tanja Arsić.

Pozitivne reakcije stižu i od Nišlija, među kojima je i Dušan Vračar - posebno zadovoljan zbog činjenice da računari sada svima štede vreme.

PROČITAJTE JOŠ - Lončar: E-recept uskoro u celoj Srbiji

U Nišu je, inače, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika još krajem juna počeo a primenjuje elektronske recepte, a od kraja minule sedmice je oprema instalirana i u svim ordinacijama za odrasle u niškom Domu zdravlja.

- Sistem E-recepta omogućava da se terapija propisuje i za akutna oboljenja, što nam ostavlja vreme preko potrebno za povratak preventivnom radu, odnosno unapređenju zdravlja pacijenata - naglašava načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja u Nišu Danijela Cvetković.

Dr Danijela Cvetković

Podsetimo, na jugu Srbije je lekove na osnovu elektronskog recepta zasad moguće podizati samo u apotekama koje pripadaju Udruženim apotekama u Nišu, Aleksincu, Ražnju, Merošini, Doljevcu, Gadžinom Hanu i Svrljigu.

Tanja Arsić