IAKO su još krajem prošle godine postavljene na izlazima iz grada na Kolubari ka Beogradu, Šapcu i Bajinoj Bašti, kamere za snimanje prekoračenja brzine i drugih saobraćajnih prekršaja - plaćene osam miliona dinara - još ne rade.

Pročitajte još: Valjevo: Pokušali da iznude 4.000 evra

Da bi snimale, neophodan je softver za čiju kupovinu bi tender trebalo da raspiše Služba javnih nabavki. Međutim, bez obzira na to što je lokalna samouprava iz sredstava obezbeđenih od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje već opredelila 3,6 miliona dinara problem je to što lokalna samouprava ne može da finansira nabavku softvera koji će koristiti Policijska uprava. Upravo na to, kao i na prethodne nabavke koje se tiču poboljšavanja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Valjeva, budžetski inspektor je imao primedbe, pa se već tri meseca čeka odgovor na njegov prigovor...

Pročitajte još: Od Valjeva do Beograda za 45 minuta

Na valjevskim putevima, inače, ima 16 kamera za nadzor saobraćaja i sve su nabavljene sredstvima od naplate kazni. Za prekoračenje brzine i otkrivanje neregistrovanih vozila "nadležne" su kamere na duplim trakama iz pravca Beograda kod parka Pećina, na ulazu i izlazu sa puta za Loznicu i Šabac, te na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve ulice. Kamere na raskrsnici ove dve ulice registruju i prekršaje pri prolasku kroz semafore, nepoštovanje zaustavne linije i nevezivanje sigurnosnih pojaseva.

- Kompletan sistem je vlasništvo grada i ne vidim razlog zbog kojeg u najkraćem roku ne bi bio nabavljen i softver za preostale tri kamere. I drugi gradovi imaju sisteme praćenja koji nisu vlasništvo Policije i ta nabavka nigde nije sporna - kaže član Gradskog veća zadužen za bezbednost saobraćaja Dobrosav Janković.