PROBLEM pijaće vode u Zrenjaninu privukao je građane najmnogoljudnijeg gradskog naselja Bagljaš na tribinu Zrenjaninskog socijalnog foruma. Preovladalo je čuđenje nad nesposobnošću i korumpiranošću lokalnih političkih oligarhija, ali i samokritički tonovi koji su istakli pasivnost samih građana u rešavanju ovog i drugih komunalnih problema.

Pročitajte još: Zrenjanin: Voda "potopila" direktora Vodovoda

Tribini se nisu odazvali predstavnici JKP "Vodovod i kanalizacija", Zavoda za javno zdravlje i kompanije "Sinertek", koja je podigla sporno postrojenje za prečišćavanje vode.

- Posebno čudi ponašanje Zavoda zaduženog za kontrolu higijenske i zdravstvene ispravnosti vode. I pored zabrane, veliki broj stanovnika koristi vodu za piće i pripremanje hrane. Nadležne institucije dužne su da obaveste da li zbog toga mogu nastupiti zdravstveni rizici - ističe aktivista ZSF Miroslav Samardžić.

Citirajući premijerku Anu Brnabić, koja je situaciju sa zrenjaninskom fabrikom vodom nazvala "suludom", građani Bagljaša ponovili su isto kada je u pitanju polemika o štetnosti arsena. Korišćenje vode zabranjeno je pre 14 godina, a za sve to vreme nijedna vlast nije sprovela ozbiljno istraživanje o štetnosti ove supstance!

Fabrika vode, koju je avgusta 2017. izgradio konzorcijum "Sinertek", i koja je navodno koštala 8,5 miliona evra, ne može da počne sa radom, jer po zakonu privatna firma ne može da se bavi ovom delatnošću. To je bilo poznato i kada je ugovor sklopljen i najavljeno da projekat ništa neće koštati grad, već će JKP plaćati uslugu prečišćavanja 0,28 evra po kubiku.

Građani traže odgovore - Foto Sl. Pašić

Već godinu dana traju pregovori oko preuzimanja postrojenja i početka njegovog rada. U Vladi Srbije prošle nedelje održan je novi sastanak sa predstavnicima Zrenjanina, Ministarstva privrede i ekonomije, Republičke direkcije za imovinu i "Sinerteka".

Pročitajte još: Zrenjanin: Prečistač nema dozvolu za rad

- Na korak smo do rešenja i očekujemo da će postrojenje vrlo brzo početi sa probnim radom, kako bi još jednom prošlo sve neophodne testove i kako bismo znali šta otkupljujemo - izjavio je gradonačelnik Čedomir Janjić, ističući da razume nestrpljive sugrađane i što im je dosadilo čekanje zdrave česmovače.


KRIVIČNA PRIJAVA

GRAĐANSKA inicijativa "Zajedno za vodu", koju čini devet udruženja i političkih stranaka, podnela je krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu. N.N. lica sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, koja je dovela do apsurdne situacije - da nova fabrika vode godinu dana zvrji prazna, a Zrenjaninci ne smeju da koriste česmovaču!