U KULI je uveliko završena izgradnja novog zdanja specijalističkih službi Doma zdravlja, ali ono još nije otvoreno, jer ni posle četiri meseca nije obavljen tehnički prijem i dobijena upotrebna dozvola. Detaljno se utvrđuje podobnost objekta, jer je prethodni napušten zbog nebezbednosti. Preostalo je i da se obezbedi neophodna oprema i sprovedu javne nabavke za medicinski i kancelarijski nameštaj.

Preseljenje u novu zgradu čekaju specijalisti koji su pre četiri godine iseljeni iz objekta na Telečkoj kosi i privremeno smešteni u skučen prostor Opšte prakse i Hitne pomoći. “Dom zdravlja na bregu”, kako zovu bivše zdanje specijalističkih službi, potonuo je više od 30 centimetara, jer teren nije bio pogodan za spratnu gradnju. Zbog sleganja tla, popucali su zidovi i grede, pa su objekat, koji je počeo da se urušava, napustile službe sa prvog i drugog sprata, a u uslovno bezbednom prizemlju nastavili su da rade radiolog, plućni lekar i dvojica internista.

- Novi objekat će objediniti sve zdravstvene usluge, iako će biti manji od prethodnog, koji je pre više od tri decenije, kad je građen, zamišljen da bude bolnica - objašnjava direktor DZ dr Žarko Ševin.

PROČITAJTE JOŠ - Kuli odobrena četiri lekara

Moderno zdanje specijalističkih službi podignuto je u centru grada, na zgarištu Narodne biblioteke. Izgrađeno je prema idejnom projektu kompanije “Euro gardi grup” iz Novog Sada. Ima prizemni deo i dva sprata, a pasarelom je spojeno sa ambulantom Opšte prakse.

Investitor objekta je opština Kula, a naručilac posla Ministarstvo privrede, koje je sufinansiralo projekat sa 50 odsto učešća, iz kredita Evropske investicione banke.

Dr Ševin ističe da bi pun efekat bio da DZ uz novi objekat obezbedi i dovoljan broj lekara. On navodi da je 2012. godine, kad je postavljen za v. d. direktora, DZ imao 59 lekara, a sad ih je 43. Uz rukovođenje ustanovom, dr Ševin radi i kao lekar u Hitnoj pomoći i obavlja ultrazvučne preglede abdomena.

- Nedostaju nam četiri lekara opšte prakse, kao i psihijatar i oftalmolog. Specijalista nema na birou NSZ i možemo ih obezbediti jedino ako zaposlimo nove lekare opšte prakse, a one koji sada rade pošaljemo na specijalizaciju - kaže dr Ševin.

Nova zgrada Doma zdravlja u Kuli

NOVA VOZILA I APARATI

KULSKI DZ dobio je nedavno vozilo za Službu hitne pomoći od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a uskoro bi iz opštinskog budžeta trebalo da budu kupljena kola za sanitetski transport bolničkih pacijenata.

- Lokalna samouprava je u proteklih šest godina mnogo uložila u poboljšanje zdravstva, između ostalog i kupovinom vozila za prevoz bolesnika na dijalizu, ultrazvučnog aparata i dva EKG aparata za Hitnu pomoć - ističe dr Ševin.