KUGLAŠIMA i kuglašicama kluba "Jedinstvo" u Novom Bečeju, dokazanim šampionima Srbije, ali i osvajačima brojnih medalja na evropskim i svetskim takmičenjima, teško je suprotstaviti se na stazi. Ali, zato ih je birokratija "počistila" kao da su čunjevi od sapunice.

Već četiri godine ovdašnja kuglana ne radi. Sve je počelo zbog izmenjenih pravila takmičenja i potrebe dobijanja sertifikata. Bilo je neophodno demontirati staze i izgraditi nove, po standardima Kuglaškog saveza Srbije. Pokrajinski sekretarijat za sport obezbedio je početnih dva miliona dinara, a opštinsko rukovodstvo obavezalo se da će sukcesivno izdvojiti ukupno još 10 miliona i kuglanu privesti nameni.

Pročitajte još: Novi Bečej: Ojačavaju nasip Ljutovo

Smena vlasti, međutim, odložila je investiciju, a novo rukovodstvo prvo je najavljivalo da će odustati od adaptacije kuglane i novac vratiti pokrajinskom budžetu. Ali, valjda zbog značaja kuglaškog sporta i brojnih uspeha "Jedinstva", najtrofejnijeg kluba u varošici na Tisi, ipak je odlučeno da se sprovede javna nabavka i kuglana uredi za takmičenja.

Tada nastaju novi problemi. Uslovi u tenderu su, tvrde u klubu, tako loše formulisani, da nikako ne može da se definiše ko je najpovoljniji izvođač radova. Kako jedan od dvojice ponuđača, od četvorice koji su konkurisali, a koji ispunjavaju uslove, pobedi na tenderu, drugi se žali. I, tako sve ukrug, a agonija kuglaša se produžava. Postupak je dosad triput obaran i vraćan na početak.

Pročitajte još: Prioritet fabrika vode u Novom Bečeju

U upravi kluba ističu da se bez obzira na proceduru, iskristalizovalo ko je realno najpovoljniji i jedino prihvatljiv izvođač. To je firma iz Hrvatske, specijalizovana za ovu delatnost i iskustvom od 70 izgrađenih kuglana u regionu. Njena ponuda je za 800.000 dinara niža od konkurencije, ali poveravanje posla osporava joj firma iz Petrovaradina, koja nudi veću cenu, iza sebe nema izgrađenu nijednu kuglanu, ali obara tendere na sudu...

- Već četiri godine naši kuglaši nemaju gde da treniraju, na takmičenjima su uvek gosti, žensku ekipu smo raspustili. Nekada smo okupljali 100 omladinaca, a sada nemamo uslove za to. Dogodine smo domaćini radničke sportske olimpijade, a ne znamo gde ćemo primiti goste - kaže Jovan Popović, predsednik KK "Jedinstvo".

Foto KK Jedinstvo

Za to vreme, sredstva za sređivanje kuglane stoje na računu, a nedavno je od Vlade APV stiglo dodatnih 1,5 miliona dinara! Građevinski radovi su odavno završeni, jedino je preostalo da se ugradi oprema po našim i evropskim standardima, a iz kuglaških saveza Vojvodine i Srbije poručuju da će dobrovoljno obaviti nadzor. Sve sprečava birokratska procedura oko izbora izvođača, pa iz "Jedinstva" upućuju ponovo apel opštini da se ova zavrzlama što pre reši.

SAMO PO ZAKONU

POPOVIĆ najavljuje da će predsedniku opštine Saši Maksimoviću doneti sve pehare i medalje da ih čuva u opštini, kada već ne mogu u kuglani. Iz opštinske uprave odgovaraju da ne pomažu pritisci i da će javnu nabavku sprovesti striktno po zakonu, ma koliko ona trajala...